Fredsaftalen mellem Israel, Emiraterne og Bahrain er historisk, og landenes samarbejde er allerede skudt igang

Fredsaftalen mellem Israel, Emiraterne og Bahrain er et historisk øjeblik, der bringer de mest avancerede stater i Mellemøsten tættere sammen.

At kombinere kræfterne og finde fælles løsninger har sjældent været mere relevant end nu, hvor vi står midt i en verdensomspændende pandemi, og Abraham-aftalerne, som de nye aftaler mellem Israel og hhv. Emiraterne og Bahrain kaldes, er som  skabt til at nå resultater med det samme.

Lederne i Israel, USA og Emiraterne har rost aftalen. ”Et historisk diplomatisk gennembrud der vil fremme fred i Mellemøsten”, ”skabelsen af en ny retning” og ”det store potentiale i regionen”, er nogle af de beskrivelser, som bruges blandt landenes egne ledere.

Samarbejdet er allerede en realitet

Ydermere har sundhedsministre fra både Israel og Emiraterne allerede aftalt at samarbejde på sundhedsområdet –  især i kampen mod corona, mens der også skal etableres handelsdelegationer og et udvekslingsprogram for studerende.

I den første handelsaftale efter aftalen blev lavet mellem Israel og Emiraterne, har Apex National Investment fra Emiraterne og israelske TeraGroup indgået aftale om fælles forskning og fremme af udviklingen af nyt udstyr til at teste corona-vacciner hurtigere og mere effektivt. De to lande har også forpligtet sig til samarbejde på forskningsområdet inden for medicin og sundhed, hvor der igen nu og her satses primært på kampen mod corona.

Endelig har Apex National Investment indgået en aftale med Sheba Medical Center i Israel, hvilket fremover gør Israel til et nøgleområde for medicinsk behandling af borgere fra Emiraterne. Begge lande har lidt under den igangværende corona-epidemi og det er derfor nærliggende, at det første samarbejdsområde primært er sundhedssektoren.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Er Trump i lommen på Putin?

Blomstrende økonomier i unge lande

Israel og Emiraterne er begge unge nationer der har lykkedes med at udvikle dynamiske og blomstrende økonomier på bare årtier. Begge lande er fremme i forreste linje, når det gælder banebrydende innovation og teknologi og deler samme iværksættermentalitet, hvilket formentligt gør, at begge lande vil få gavn af de nye handelsforbindelser.

Det Israelske Økonomiministerium anslår at Israelsk eksport til Emiraterne vil løbe op i en værdi af næsten 500 Millioner USD om året, mens Emiraterne tilsvarende vil investere op od 350 Millioner USD om året i Israel. Cybersikkerhed, sundhedssektoren, den finansielle sektor og kommunikationsbranchen er fire områder, hvor der også forventes at ske vækst gennem nye handelsaftaler indgået mellem Israel og Emiraterne.

Kæmpe potentiale i fred med Israel

Disse initiativer og samarbejder er blot en dråbe i havet af, hvad der kan forventes i fremtiden efter fred er indgået mellem Israel, Emiraterne og Bahrain. Indbyggerne i alle disse tre lande vil forhåbentlig erfare, at deres liv bliver bedre som et resultat af disse aftaler, hvilket skaber rum for at flere lande i regionen kan indse det potentiale der ligger i at skabe fred med Israel.

Politikens chefredaktør, har kaldt aftalen en “skændsel”. Men det siger måske mest om Politiken og andre danske mediers totale fravær af rationalitet, når det kommer til dækningen af Mellemøsten.

For de udfordringer, som Mellemøsten står overfor i dag, kender ingen grænser, og derfor vil det næppe være andet end særdeles positivt, at flere kræfter nu forenes til glæde for mennesker i de lande, som nu indgår aftaler om fred.