Lige nu myldrer det frem med forslag til store offentlige milliardinvesteringer, som ifølge partier og organisationer bør fremrykkes for at imødegå en økonomisk krise i kølvandet på coronapandemien, men det er højst usikkert, om det vil have en effekt, mener en række økonomer. Det skriver Bent Winther i Berlingske.
Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen siger: ”Politikerne foregøgler befolkningen, at man kan sætte gang i økonomien via en fremrykning af offentlige investeringer. Det er utroligt populært at sige, og det viser, at man har politisk handlekraft. Men erfaringen viser, at det kun er en brøkdel af de investeringer, man havde regnet med skulle booste økonomien, der ender med at komme i gang til tiden”.
”Det er ekstremt svært at time de store byggerier, så de understøtter økonomien i en lavkonjunktur”, siger prof. Jakob Kjellberg fra Vive. ”Det lyder meget let at sige, at nu vil man bygge en vej, en bro eller den der havnetunnel, som man har talt om længe. Men der er miljøundersøgelser, planlægning, høringer og meget andet, som først skal gennemføres”.
Direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard påpeger: ”Generelt er det sådan, at fremrykning af investeringer har det med at ske langsommere, end man tror, håber og planlægger efter”.
Derfor er det mere end tvivlsomt, at suspenderingen af det kommunale anlægsloft vil virke.