Fremvisningsindeks: Køberne vender tilbage til lejlighederne

Foto: ©2015 Palle Peter Skov

Fremvisningsindekset for november viser igen fremgang i antallet af fremviste lejligheder trods den seneste tids modvind, og det vil typisk smitte af på salget de kommende par måneder. Interessen for villaer og sommerhuse blev en smule mindre, men den er også fortsat i den høje ende, viser indekset fra Home og Danske Bank

Det er et lyspunkt for lejlighedsmarkedet, der kommer i dag. Fra oktober til november var der 1,5 procent flere fremvisninger, viser ejendomsmæglerkæden Homes tal.

“Det er et tiltrængt lyspunkt for lejlighedsejerne i en tid, hvor der er meget fokus på tilbagegang og mulige fremtidige udfordringer på lejlighedsmarkedet. Fremvisningstallene viser nemlig, at der fortsat er god interesse fra købernes side, men de ser også på flere lejligheder, og der ’files’ mere på priserne end blot for et halvt års tid siden, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Prismæssigt er der kun set småfald i ´hammerslagspriserne´ de seneste måneder, men det er i sig selv opsigtsvækkende efter flere år med buldrende prisstigninger. Og det erblevet nemmere for køberne at få foden inden for på lejlighedsmarkedet.

“Vi har fået en del flere lejligheder til salg over det seneste års tid, og vi har på den anden side også set et stort professionelt marked for nye lejligheder til leje, særligt i København, vokse frem, så de boligsøgende har fået flere valgmuligheder. Vores ejendomsmæglere har fortsat travlt med både salg og udlejning, men det er klart, at hvis folk lejer sig ind, så køber de ikke, og det er med til at tage toppen af efterspørgslen. ”

Interessen for at se på ejerlejlighed er dog fortsat på et højt niveau, og det samme er købernes aktivitet i villaerne og sommerhusene, viser tallene fra Home.

“Vi forudser ikke noget stort comeback for lejlighederne med mange flere handler og nye prisstigninger. I stedet ser vi en fornuftig interesse og nogle priser, der nok mere bevæger sig sidelæns og måske en smule mere ned, ” siger Michael Dalsager.

homes fremvisningsindeks for huse og ejerlejligheder har historisk set været gode ledende indikatorer for udviklingen i handelsaktiviteten, idet der er en vis forsinkelse, fra folk begynder deres boligjagt, til de rent faktisk køber en bolig. Denne forsinkelse er typisk på et par måneder. En stigning i antallet af fremvisninger på en procent betyder således typisk en stigning i antallet af handler på en procent en til to måneder efter.

Fremvisningsindeks for november:

  • homes fremvisningsindeks, der måler danskernes interesse for at købe bolig, viser, at antallet af fremviste lejligheder steg 1,5 procent fra oktober til november (sæsonkorrigeret), når man måler som et tremåneders glidende gennemsnit. Fremvisninger af huse faldt en anelse med 0,5 procent i samme periode, mens fremvisninger af sommerhuse gik tilbage med 0,7 procent
  • Over de seneste tre måneder er antallet af fremviste lejligheder steget ret markant med 9,3 procent, mens de er faldet en anelse for husenes vedkommende.
  • Over det seneste år er antallet af husfremvisninger steget med 0,8 procent, mens fremvisninger af ejerlejligheder er steget med 9,5 procent. Sommerhusene til salg har 16,4 procent flere fremvisninger i år end sidste år i november.
  • Interessen for at se på bolig, herunder sommerhuse, ligger fortsat på et højt niveau historisk set.

Kommentarer