Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.
I både den danske og tyske del af Vadehavet har myndighederne de seneste dage fundet vilde fugle, som er konstateret smittet med en meget smitsom fugleinfluenza. Dansk Veterinærkonsortium arbejder nu på at undersøge, om det er samme type fugleinfluenza, som cirkulerede i Danmark fra efteråret 2020 til sommeren 2021.
‘Det er meget alvorligt, at vi nu igen har fugleinfluenza i landet, så vi følger situationen nøje, da fugleinfluenza gør de vilde fugle til en trussel mod sundheden i tamfjerkræ’, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsens Center for Dyresundhed.
Mange rapporter om fund i udlandet
Myndighederne i mange andre europæiske lande samt Israel og Rusland har den seneste tid rapporteret om lignende fund. Fødevarestyrelsen forventer derfor, at efterårets fugletræk igen i år vil medføre smittespredning blandt de vilde fugle. Fundet af smittede fugle i Vadehavet kan tyde på, at fugleinfluenzaen har overlevet fra sidste sæson.
‘Vi vil gerne have hjælp til at overvåge udviklingen, så vi opfordrer borgere, som finder døde eller syge fugle i naturen, til at tippe os om fundet via app’en ‘Fugleinfluenza Tip’ eller via Fødevarestyrelsens hjemmeside. Vi er specielt interesseret i at få oplysninger om fund, hvor der er flere døde ænder, gæs, svaner eller måger på ét sted. Og fund af enkelte døde rovfugle og kragefugle’, siger Tim Petersen.
Sygdommen kan være dødelig for tamfugle, og den kan smitte til mennesker. Risikoen for alvorlig infektion hos mennesker betragtes dog som relativt lav. Man bør dog undlade at røre døde vilde fugle.
Smittebeskyttelse
Hvis man holder høns, gæs eller ænder, anbefaler Fødevarestyrelsen, at ejerne overholder få enkle krav til smittebeskyttelse, så som skift og desinfektion af fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård. Endelig er det en god idé at afskærme eller overdække hønsegården, så vilde fugle ikke kan lande blandt fjerkræet. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man som følge af de nye fund gennemgår sin plan for smittebeskyttelse.
Jægere og andre, der færdes i naturen, anbefales at være ekstra påpasselige med hygiejnen, hvis de har været i kontakt med vildt, da de kan slæbe fugleinfluenza med hjem på både fodtøj, udstyr og med fuglevildt.
Læs mere om den aktuelle situation HER
Læs om fugleinfluenza HER
Læs om smittebeskyttelse HER