Gak gak forslag fra Macron

Med Brexit og Trumps krav til EU-landene om øgede militære budgetter er en EU-hær igen kommet på dagsordenen. I hvert fald i Paris.

Frankrig og Tyskland har gennem årtier diskuteret mulighederne, men briterne har altid været imod, da de ser NATO som det rigtige regi for militært samarbejde. Ideen om en fælles hær med Tyskland og Frankrig aldrig har givet mening for briterne, eftersom landene langt fra er enige om alle militære forhold.

Ifølge tænketanken Centre for European Reform (CER) er der flere grunde til, at en decideret EU-hær aldrig vil se dagens lys.

Der er store forskelle på landenes militær. Eksempelvis kunne Tyskland og Frankrig ikke samarbejde i Afghanistan, og problemerne vil kun blive større, jo flere lande der er med i ligningen.

At udsende militære missioner er en suveræn beslutning for hver nation, som ingen i EU vil give afkald på.

NATO findes, så hvorfor genopfinde hjulet?

Lysten til en EU-hær er reelt ikke til stede i særligt mange lande, og ideen oversælges som regel. I det hele taget er det svært at se øget europæisk, herunder militær, integration i den skala de næste mange år.

Det er i øvrigt kun en franskmand, der kan begrunde etablering af en EU-hær med, at Europa må være i stand til at forsvare sig mod USA. Gak, gak, Macron – vi lade billedet af den gakkede præsident stå et øjeblik. Læs mere her.

 

Kommentarer