Genåbning kan redde mange små virksomheder

Aftalen om anden fase af genåbningen er godt nyt for mange små virksomheder, der de sidste to måneder har set konkursen rykke nærmere. ”Det her er redningen for rigtig mange små virksomheder, og det er præcis, hvad vi har bedt om,” siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark: “Men vi skal være opmærksomme på, at retningslinjerne for genåbningen ikke skaber benspænd for virksomhedernes omsætning.”

Aftenens politiske aftale om genåbningens anden fase er rigtig godt nyt for mange små butikker i indkøbscentre, for cafeer, hoteller og restauranter, der over de sidste par måneder har set konkursen rykke faretruende tæt på.

”I SMVdanmark er vi virkelig glade og lettede over, at det lykkedes partierne at blive enige om næste fase af genåbningen – og at man har lyttet til vores opfordring om at genåbne butikker i indkøbscentre og restaurationsbranchen,” siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.

Hver femte er konkurstruet

Knapt hver femte virksomhed har, ifølge en nylig medlemsunderøsgelse fra SMVdanmark, oplevet, at konkurs har været en reel trussel og af dem forventede 27 pct. konkurs inden for en måned.

”De virksomheder, der over de næste uger kan åbne, er nogle af dem, der på trods af hjælpepakkerne, har været allerhårdest ramt af coronakrisen, så det er helt rigtigt nu at give dem mulighed for at åbne op og skabe deres egen omsætning igen. Det gør, at de nu kan begynde at se fremad,” siger Jakob Brandt.

LÆS OGSÅ:  Generalsekretær: Coronakrisen er slem. Nu truer sulten.

Målstregen er ikke nået

Han understreger dog behovet for ikke at tro, at de pågældende virksomheder nu er reddet.

”Vi skal være opmærksomme på fortsat at holde hånden under virksomhederne og ikke fjerne hjælpepakkerne, før vi er sikre på, at de igen kan skabe den nødvendige omsætning. Usikkerhedsmomenterne er nemlig, hvor hurtigt de kan komme i gang igen, hvor mange gæster der har lysten til at gå ud, og hvilke begrænsninger retningslinjerne pålægger dem i forhold til, hvor mange der må være i en café eller restaurant,” siger Jakob Brandt, der opfordrer myndighederne til, når retningslinjerne fastlægges, at have tiltro til, at virksomhederne kan håndtere situationen:

“Myndighederne skal udstikke gode, forsvarlige sundhedsmæssige retningslinjer, det er klart, men man må også udvise tillid til, at virksomhederne handler forsvarligt. Det håber jeg, at vi vil se i de retningslinjer, der kommer.”

Sænk momsen og skab købelyst

Jakob Brandt fremhæver også SMVdanmarks og Arbejdsgiverforeningens KA’s forslag om at sænke momsen til 15 pct. resten af året for at skabe sætte gang i danskernes købelyst.

“Vi er simpelthen nødt til at kickstarte økonomien. Ved at sænke momsen fra 25 pct. til 15 pct. sikrer vi, at danskerne gives en ekstra lyst til at begynde at bruge nogle af de 1000 mia. kr. vi har stående i bankerne. De penge har vi behov fot kommer ud at arbejde til gavn for os alle,” siger han.

LÆS OGSÅ:  Kæledyrene har hjulpet danskerne gennem krisen

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)