Globaliseringen er ved at blive slået et årti tilbage, skriver en række økonomer og erhvervsfolk i en kronik i Jyllands-Posten.
Den globale handel med varer og tjenester falder på grund af nedlukkede virksomheder og samfund. Faldet sker hurtigere end faldet i bnp, og det vil få alvorlige konsekvenser – navnlig for Danmark.
Virksomhederne kommer til at investere mindre i andre lande, end de gjorde før coronakrisen – bl.a. fordi de skal gentænke deres forsyningskæder for at tage højde for risikoen for nye nedlukninger og fremtidige pandemier.
Det giver os færre gevinster fra specialisering, stordrift, øget konkurrence og videnspredning.
Coronakrisen forstærker altså nogle af de protektionistiske tendenser, der allerede var i spil inden krisen.
Eksempelvis har Frankrigs finansminister stillet krav om, at den franske bilindustri skal tilbageføre noget af den udflagede produktion, hvis den skal have del i hjælpepakkerne, af hensyn til beskæftigelsen.
24NYT: Vi hører konstant sangen om, at Danmark er en lille, frihandelselskende og åben økonomi. I det virkelige liv er Danmark, der ellers væmmes ved Trumps protektionisme, selv stærkt protektionistisk og gør alt for at forhindre udenlandske virksomheder i at komme ind på det danske marked. Det kan du læse mere om her, her og her.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)