Grønlands Nationalteater og Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret i Holstebro indleder fireårigt samarbejdsprojekt

Med millionstøtte fra A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Færchfonden vil de to teatre i perioden 2021 – 2024 sætte en lang række inspirerende og innovative teateraktiviteter i søen i både Grønland og Danmark. Initiativet udspringer fra Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret.
Foto: Fred Gustavos

Støttet af nogle af Danmarks mest indflydelsesrige fonde er Grønlands Nationalteater (GL) og Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret (DK) gået sammen i et enestående partnerskab – under den verdensomspændende pandemi – med titlen Corvus Corax 20XX, som skal udspille sig over de næste fire år.

Lederen af Grønlands Nationalteater, Susanne Andreasen, siger: “Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret har både mange års erfaring med internationale samarbejder, men de har også et fast greb i lokalbefolkningen og så arbejder de med mange aspekter af scenekunsten, det vil vi rigtig gerne lære noget af. Vi har 10 år på bagen som Nationalteater, men bygger på en stærk teatertradition som trækker tråde til Odin-traditionen, så dette samarbejde giver mening på flere planer. Samtidig er deres skuespillere nogle multikunstnere, sådan som vi også har nogle dygtige multikunstnere her og jeg ser virkelig frem til at lave en udveksling og bygge noget op sammen med de gode folk fra Holstebro.”

Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatrets leder, Per Kap Bech Jensen udtaler: “Samarbejdet med Grønlands Nationalteater er et nyt eventyr for Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret. Til trods for at have besøgt mere end 33% af alle lande på kloden har teatret endnu ikke været på Grønland. Det Grønlandske Nationalteater har et særligt publikum som strækker sig ud over mange tusinde kilometer af fantastisk natur, myter og kultur, som vi glæder os til at opleve og skabe sammen med. Projektets navn Corvus Corax er jo baseret på ravnens mytiske tilstedevær på både Grønland og i Danmark, såsom Hugin (Tanken) og Munin (Mindet). Samarbejdet vil ikke blot give os nye opdagelser mellem verdener, men forhåbentlig skabe et evigt venskab mellem teatrene.

LÆS OGSÅ:  Brug din vinterferie på Det Kongelige Teater

Planlægningen af de talrige arrangementer har allerede været i gang længe. Til oktober finder to indledende begivenheder sted. Dels rejser Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret for første gang i teatrets mere end 50 år historie på turné til Grønland, nærmere bestemt Nuuk. Grønlands Nationalteater sender en forestilling til Holstebro, hvorefter aktiviteten i det øvrige Danmark formodentlig fortsætter.

Corvus Corax er latin for den intelligente ravn, som indgår i både grønlandsk og dansk mytologi og vil i det grønlandsk-danske projekt referere til såvel traditionen som til fremtiden. Projektets mangfoldige aktiviteter skal bygge på de erfaringer, som ligger i de to teatres kulturelle identitet og baner samtidigt nye veje for scenekunstnerisk udvikling og samarbejde. Initiativet skal i sidste ende munde ud i holdbare og langvarige samarbejdsformer, som rækker ud over projektets nuværende tidsperiode. Desuden vil dramaturgistudiet på Aarhus universitet følge projektets gang pga. projektets relevans for studiet.

Aktiviteterne i de fire projektår vil først og fremmest bestå af:

1) Lokalt funderede og inddragende festivalsformater i både DK og GL med kulturel byttehandel som grundmodel, og hvor drivkraften kommer fra kunstnere fra de to teatre i tæt samarbejde med den lokale, danske og grønlandske befolkning.

2) Cirkulation af forestillingsturnéer med begge teatre i DK og GL.

3) Scenekunstnerisk laboratorium for kulturelle byttehandler og scenekunstnerisk udvikling i et samarbejde mellem de to teatre og med videnskabelig erfaringsopsamling fra blandt andre Aarhus Universitet.

LÆS OGSÅ:  20 år i streg med tre teatre på stribe

4) Opbygning af nye partnerskaber, der bæredygtigt skal sikre samarbejdet efter de fire projektår.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)