Heidi gav syn til fattige afrikanere

Optiker Heidi Skytt Knudsen har været i Tanzania og foretage synsprøver og uddele briller til fattige børn og voksne. Mange af brillerne kom fra lokale borgere fra Næstved. Det var hendes livs øjeblik, som vækkede store følelser og gav hende masser af ny viden med hjem.

Optiker Heidi Skytt Knudsen har til daglig sin gang hos Louis Nielsen i Næstved. Men i en uge i september skiftede hun Næstved ud med Arusha, en by i det nordlige Tanzania over 11.000 kilometer væk. Her var hun afsted sammen med et hold af optikere fra Louis Nielsen for at give synsprøver og briller til børn og voksne, der ellers ikke har den mulighed.

Mange af brillerne, hun uddelte, kom fra borgere i Næstved, som havde været forbi butikken med deres brugte briller.

Heidi Skytt Knudsen og resten af holdet foretog synsprøver og uddelte briller på Regionshospitalet i millionbyen Arusha, hvis standard er langt fra de hospitaler, vi kender herhjemme. I Tanzania vurderes det, at der i alt er 105 optikere og øjenlæger. Samtidig er briller meget dyre i det Østafrikanske land, så synstest og briller er ingen selvfølge i Tanzania.

Et stort indtryk
I Danmark får vi allerede fra barnsben undersøgt vores øjne, og finder lægen tegn på problemer, går vejen direkte til øjenlægen og måske videre til optikeren for briller eller kontaktlinser, men sådan er det ikke i Tanzania. Derfor er hjælpen fra Louis Nielsens projekt Giv Syn til Tanzania kærkommen. Turen har da også gjort stort indtryk på Heidi Skytt Knudsen.

LÆS OGSÅ:  Thisted-elever gør en synlig forskel for børn i Tanzania

– Det har været et at mine livs øjeblikke. Vi har taget mange synsprøver og uddelt briller hele dagen. Det har været hårdt, men at se glæden i modtagernes øjne har gjort, at det har været det hele værd, fortæller Heidi Skytt Knudsen og uddyber.

– Som fagmand gør det et stort indtryk at møde så mange med dårligt syn, noget vi derhjemme bare tager for givet at kunne gøre noget ved. Og at se glæden i deres øjne, når de pludselig kan se normalt, går lige i hjertet på mig, fortæller hun.

Takker for brillerne fra Næstved
Inden turen til Tanzania efterlyste Heidi Knudsen brugte briller fra lokale borgere i Næstved og omegn. Den efterlysning gav pote, og Heidi Knudsen medbragte over 300 par briller på turen, som fik nyt liv på næsen af taknemmelige tanzanianere. Hun takker derfor alle, der har været forbi butikken med brugte briller.

– De briller, som jeg fik ind i butikken, gør utrolig meget gavn i Tanzania, og jeg glad for og stolt over, at så mange i Næstved har bakket op om min tur ved at komme ind med deres brugte briller, fortæller Heidi Skytt Knudsen.

Heidi Skytt Knudsen og resten af holdet havde specielt stort fokus på børn på turen, og flere minder står klart for hende efter hun er kommet hjem.

LÆS OGSÅ:  Nyt digitalt kort viser den rystende konsekvens af COVID-19 på skolemadsprogrammer verden over

– Det er helt specielt at se børn, der har dårligt syn. De kan ikke følge med i skolen eller have en ordentlig hverdag, fordi de flere af dem har meget nedsat syn. Jeg husker flere børn, vi hjalp med at få syn for første gang i deres liv, og det var helt fantastisk, fortæller hun.

En af de børn, hun husker bedst, er Daniel på ni år, der havde kraftigt nedsat syn på begge øjne.

– Jeg husker Daniel på ni år, som kom sammen med sin mor. Han fortalte mig, at han havde svært ved at følge med i skolen. Synsprøven viste, at han havde -6,50 i styrke og ingen. Jeg fandt et par, der passede perfekt i hans styrke. Det øjeblik han fik brillerne på, var det tydeligt, at de han kunne se, og hans mor takkede mig med kram, fortæller Heidi Skytt Knudsen.

Stor viden med hjem
Heidi Skytt Knudsen fortæller, at hun er kommet hjem fra Tanzania som en bedre optiker, og har lært ting, som hun kan bruge hjemme i butikken i Næstved.

– Jeg har set mange skader på øjnene, især hos helt unge, det har overrasket mig. Og har givet mig en viden, som jeg kan bruge i hverdagen, siger hun og fortsætter.

– Det har været givende at hjælper så mange med så lidt. Og selv om det har været hårdt at arbejde har det været en stor oplevelse, fortæller Heidi Skytt Knudsen, der sammen med sine kolleger nåede at hjælpe godt 1200 til et bedre syn.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)