Site icon 24NYT

Hemmeligheden bag den danske lykke

Danmark er rykket en plads op på FN’s liste over verdens mest lykkelige lande, som udkommer hvert år. I ”World Happiness Report 2019” ligger Danmark således på 2. pladsen, kun overgået af Finland.

Men hvad er forklaringen på, at Danmark har ligget i toppen af listen siden den første rapport i 2012?

Den har bl.a. professor i sociologi, Peter Gundelach, som står bag en omfattende kortlægning af danskernes værdier.

Den høje danske (selv)tilfredshed er resultatet af forholdet mellem, hvad danskerne ønsker, og hvad de får. Jo mere man får det, man gerne vil have, jo mere tilfreds man er. Så hvis man ikke har de store ambitioner, skal der heller ikke meget til at opfylde dem.

Den moderne danske nationalkarakter er rundet af, at vi efter en række krigsnederlag blev en småstat, hvor man ikke kunne gøre store armbevægelser. På den måde er vi måske kulturelt betinget for lavere forventninger end andre befolkninger i andre lande. Og derfor er vi mere (selv)tilfredse og magelige end alle andre”.

Gennemsnitsdanskeren har altså ikke de helt store forventninger til livet, og ambitionsniveauet er det samme som det var for 40-50 år siden.

Et parcelhus på 130-150 kvm. Èn eller to småbiler på størrelse med den østtyske Trabant. To charterrejser om året. Pizza, pils og lørdagsslik om fredagen. Og lidt hygge med familien i Tivoli i weekenden.

Danmark høje placering i ”World Happiness Report” har affødt en dybsindig kommentar fra business relations manager Erik Mortensen i Visit Denmark, der arbejder med at markedsføre Danmark som turistland internationalt: ”Jeg tror, at vi er verdensmestre i at hygge, blandt andet fordi vi også er nogle af de lykkeligste mennesker”.

Det er godt at vide, at vort lands branding er i gode hænder.

André Rossmann

 

 

Exit mobile version