Er du på markedet efter en ny bil og står derfor overfor valget mellem at lease eller købe, så er det en god idé at sætte sig godt ind i stoffet. Der er mange fordele og ulemper ved både leasing og køb af bil, men det kan hurtigt blive en svær størrelse at holde styr på økonomi, fagtermer og lovmæssige bestemmelser.
Ved du eksempelvis, hvad der er vigtigt at holde øje med, inden du gør en handel, hvad der er værd at vide på hvert af områderne, og hvor du overhovedet skal starte? Om du gør eller ej, kan det være, at du kan lære noget nyt i denne korte guide, der hjælper dig med at forstå de vigtigste forskelle mellem leasing og køb af en ny bil, så du ender med den rigtige beslutning – og den rigtige bil.
Hvornår er det bedst at lease en bil?
Der findes naturligvis mange scenarier for, hvornår det kan være bedst at lease, og behovet er selvfølgelig individuelt. Grundlæggende, og helt basalt, kan man dog sige, at det er en fordel at lease en bil, hvis du skal bruge bilen i en kortere periode, og hvis du er fuldstændig klar over, hvordan dit kilometerforbrug ser ud.
Det er nemlig på dette område, at leasingselskaberne tjener deres penge, og det kan hurtigt koste dig dyrt, hvis du kommer til at køre for meget i forhold til det, der blev aftalt. Sørg derfor for at finde et godt leasingselskab, som kan tilbyde dig en god handel. På den måde skal du ikke tænke over at få solgt bilen igen, når du skal have ny, og du får samtidig en spritny bil i skiftet.
Leasingselskabet står desuden for både service og garanti på bilen, og derfor kender du de fleste af dine udgifter, når du vælger at lease, hvilket kan være en stor fordel for mange. Til gengæld kan prisen ligge lidt i den høje ende, sammenlignet med at købe en ny bil, og prisen er hos langt de fleste ikke til forhandling.
Hvornår er det bedst at købe en bil?
I modsætning til ovenstående scenarie er det en bedre idé at købe en bil, hvis du har planer om at beholde den i mange år, eller hvis du ikke kender dit kørselsbehov præcist. Det gælder især for studerende eller for folk, som ikke er sikre på deres jobsituation over en lang periode. Kort sagt kan det bedst betale sig at købe en bil for folk, hvis kørselsbehov kan ændre sig forholdsvist hurtigt.
Når du køber en bil, er du nemlig – selvfølgelig – ikke bundet af en kontrakt, der dikterer, hvor meget du må køre i den. Til gengæld står du selv for vedligeholdelse, garanti og salg af bilen, når den på et tidspunkt skal skiftes ud. Der kan desuden være mange penge at spare på prisen af bilen, hvis du køber en lettere brugt bil, fordi prisen netop kan flyttes lidt mere på hos forhandlere, i modsætning til biler hos leasingselskaber, som ofte er lidt mere fast.