Historisk høj opbakning til EU? Klap lige hesten.

Ifølge en Kantar Gallup-måling er danskerne 2 måneder før valget til EU-Parlamentet gladere for EU end nogensinde. Det beretter Berlingske og andre medier.

I januar var 63 pct. af danske vælgere store tilhængere eller overvejende tilhængere af EU. Dette tal er steget til 70 pct. i en ny måling fra Gallup.

Valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen kalder tallene for ”den største forskydning af danske EU-holdninger i historien”.

Men lad os lige sætte tingene i rette perspektiv. Samme Kasper Møller Hansen har overfor Berlingske udtalt, at ”når danskernes opbakning til EU er steget, er det kun en nervøs reaktion på det kaos, som Brexit har udløst. Danske vælgere er nemlig ikke politisk indsigtsfulde. De reagerer spontant på udefrakommende begivenheder. F.eks. steg opbakningen til NATO voldsomt umiddelbart efter Putins invasion af Ukraine. Hvis briterne lander en god aftale i morgen, så kan det være, at tallene ser anderledes ud”.

I en aktuel Norstat-måling for Altinget og Jyllands-Posten fremgår det, at kun 8 pct. ønsker dansk udmeldelse, mens et overvældende flertal vil forblive medlem.

Samme måling viser, at 35 pct. giver udtryk for, at EU skal have mindre indflydelse end i dag. Det er dette tal, man bør fokusere på, for det afspejler udviklingen i hele EU.

En nylig analyse fra tænketanken The European Council of Foreign Relations (ECFR) i Berlin viser nemlig, at partier, der er EU-modstandere, kan vinde en tredjedel af stemmerne ved majvalget til EU-Parlamentet. ”En gruppe nationalistiske, antieuropæiske partier, der taler for at vende tilbage til “Nationernes Europa, kan vinde en kontrollerende del af pladserne i Europa-Parlamentet“, skriver ECFR.

Det kan altså godt være, at danske vælgere er glade for EU, men i det store politiske billede er lilleputlandet Danmark med sine 6 mio. indbyggere et marginalt land uden betydning.

Virkeligheden er, at uanset hvor EU-glade danske vælgere måtte være, er prognosen, at EU-modstanderne i EU-Parlamentet vil få så mange pladser, at de bliver i stand til at danne alliancer, der vil stoppe eller begrænse EU’S muligheder for at arbejde med bl.a. reformer i eurozonen, den frie bevægelighed, frihandelsaftaler med tredjelande og udenrigspolitik, samt “begrænse EU’s mulighed for at bevare de europæiske værdier i forhold til ytringsfrihed”. (Altså de værdier, EU bruger som dække for at censurere legitime indvandrings- og EU-kritiske røster – red.)

Tal fra Politico viser, at Højregrupperingen Europe of Nations and Freedom, med bl.a. italienske Lega, ventes at komme ind med 60 pladser. European Conservatives and Reformists vil få 56 pladser. Nu uden de britiske konservative er polske PIS det største parti i denne gruppe. På venstrefløjen kan European United Left/Nordic Green Left med bl.a. tyske Die Linke og græske Syriza få 52 pladser. Den grønne blok får andre 42 pladser, og Italiens Femstjernebevægelse 25 pladser.

På europæisk plan er danskernes opbakning til EU derfor irrelevant og uden praktisk betydning.

André Rossmann

 

 

 

 

 

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)