Der er mange muligheder for landmænd, der gerne vil forbedre vilkårene for dyrene i naturen. Landbrugsstyrelsen samler de bedste tips til små initiativer, der gør en forskel for insekter, fugle og vildt.
En stribe bar jord, hvor agerhøns kan støvbade eller en lille jordvold, hvor insekterne uforstyrret kan kravle rundt. Det er nogle af de initiativer, som landmænd kan overveje at kaste sig ud i, hvis de vil gøre lidt ekstra for biodiversiteten i planlægningen af næste års markarbejde.
– Vi ser, at flere og flere landmænd er optaget af at tage ekstra hensyn til den natur, de både lever og arbejder i. Den udvikling vil vi gerne være med til at skubbe til ved at give konkrete tips til, hvad landmanden kan gøre, samtidig med at han eller hun driver sit landbrug, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.
Alle kampagnens initiativer, der foregår på selve marken, er støtteberettigede. Og det er vigtigt for landmanden, understreger Peter Byrial:
– Det er naturligt, at landmanden skal forene hensynet til sin bedrift og sit erhverv med behovet for at hjælpe dyr og planter. Derfor er vores udgangspunkt at gøre landmændene opmærksomme på, at der faktisk er masser af initiativer, han kan tage for naturen, uden at gå på kompromis med sund drift, siger Peter Byrial Dalsgaard.
Herunder kan du læse fem initiativer, der gør en forskel for insekter, fugle og vildt. Nogle af de grønne idéer kræver lidt arbejde, mens andre kan udføres relativt let. Landbrugsstyrelsen har samlet endnu flere tips på hjemmesiden www.markliv.dk.
- Lav en insektvold: En insektvold er en flerårig græsklædt og blomsterrig lav jordvold, som du nemt skaber ved at sammenpløje jorden fra to sider. Volden må maksimalt være 10 meter bred og ikke mere end en meter høj, hvis du gerne vil fjerne den igen.
- Opret grønne spredningsveje: Det gavner både små og store vilde dyr at kunne bevæge sig sikkert gennem landskabet
- Placer halmballer i udkanten af marken: Det skaber bosteder til bier og andre insekter
- Lav en barjordsstribe: En barjordsstribe er områder i din mark, hvor du ikke sår. Striben må højst være tre meter bred. Agerhøns kan bruge striben som tørrested, hvor de støvbader for at holde deres fjerdragt ved lige.
- Læg marksten omkring gamle træer på marken: Lade ældre træer blive stående og læg marksten omkring. Det beskytter den gamle rod og laver gemmesteder for insekter.