Hurtig adgang til overvågningskameraer kan være altafgørende, når politiet skal få et overblik over et hændelsesforløb.
Tid er en væsentlig faktor, når Syd- og Sønderjyllands Politi skal opklare forbrydelser eller fx få et overblik over et hændelsesforløb, hvis en borger forsvinder.
Her kan hurtig adgang til overvågningskameraer være altafgørende. Derfor er det vigtigt, at alle med et kamera, registrerer dem i Politiets kameraregister – POLCAM.
– Kameraovervågning kan være altafgørende for os, når vi skal opklare kriminalitet. POLCAM er vores overblik over, hvor der er opsat kameraer. Derfor er en søgning her ofte et af de første efterforskningsskridt, vi tager. Det sparer værdifuld tid, at vi ikke først fysisk skal ud og se efter kameraer. Vi kan på den måde efterforske sager langt hurtigere, og fx i forsvindingssager på kort tid få belyst, om det drejer sig om en ulykke eller en forbrydelse. Derfor er det af stor betydning, at alle registrerer deres kameraer via politi.dk/kamera, fastslår politidirektør Frits Kjeldsen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
Frivilligt for private
Det er lovpligtigt for virksomheder, myndigheder, foreninger etc. at registrere kameraer, der overvåger gade, vej, plads eller lignende områder, der benyttes til almindelig færdsel.
Det er frivilligt for private, men Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer alle til at gøre det.
Politidirektøren understreger desuden, at politiets formål med registret udelukkende er at få klarhed over, hvem efterforskerne hurtigt kan komme i kontakt med for at få relevant billedmateriale. Der er således ikke tale om, at politiet benytter POLCAM som et afsæt til at undersøge, hvordan borgerne konkret benytter sig af deres overvågningskameraer på privat område.
Det kræver ikke mere end et par klik via politi.dk/kamera at registrere sig, og man vil altid blive kontaktet direkte, hvis politiet får behov for ens overvågning.
Du kan læse meget mere samt få svar på en række ofte stillede spørgsmål via politi.dk/kamera.
Du er også velkommen til at kontakte os på telefon 1-1-4, hvis du har spørgsmål.
Fakta om POLCAM
- Politiets kameraregister, POLCAM, er et fælles register, som alle landets politikredse benytter.
- Politiet får ikke direkte adgang til video fra de registrerede kameraer, men kan let og hurtigt se, hvem de skal kontakte for at få udleveret optagelser.
- Virksomheder, offentlige myndigheder, foreninger, trossamfund mv. har pligt til at registrere deres overvågningskameraer i henhold til tv-overvågningsloven.
- Registreringspligten gælder de kameraer, der overvåger gade, vej, plads eller lignende områder, der benyttes til almindelig færdsel.
- Man skal kun registrere kameraer, man selv har etableret eller har brugsret til.
- Man skal registrere sin kameraovervågning senest 14 dage efter, at det er opsat.
- Private borgere har ikke pligt til at registrere deres kameraer. Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer dog alligevel alle private til at registrere deres kameraer, fordi ethvert kamera kan være værdifuldt for en efterforskning.