Det er igen blevet dyrere for de danske forbrugere at fylde indkøbskurven med mad i supermarkedet. Basisvarer som æg, smør og kartofler er den seneste måned steget markant i pris. Mange forbrugere reagerer ved at købe mindre mængder og vælge billigere varer, skriver Jyllands-Posten.
”I april 2024 var der store prisstigninger på basisvarer som æg (11 pct.), smør (9 pct.), kartofler (5 pct.) og morgenmadsprodukter (4,5 pct.). De nye forbrugerpristal fra Danmarks Statistik viser, at siden nytår er fødevarepriserne i de danske supermarkeder steget i både januar, marts og april (februar var tæt på uændret). Efter stigningen på knap 1 pct. i april er priserne nu i alt 3,3 pct. højere end i december.
Hvis man sammenligner de aktuelle fødevarepriser i danske supermarkeder med niveauet i januar 2022, har der været stigninger i 57 af 59 varekategorier. stigningerne i de øvrige 57 kategorier spænder fra 7 pct. for frossen fisk til den absolutte topscorer, olivenolie, som er steget 67 pct. i pris. Sukker er blevet 46 pct. dyrere, æg 32 pct., mel og gryn 32 pct., babymad 31 pct., morgenmadsprodukter 31 pct., ost 28 pct., kartofler 27 pct. og smør 25 pct.
Samlet set er en lang række basisvarer således steget langt mere end danskernes lønninger de seneste år. Forbrugerne har reageret på prisstigningerne ved at spænde livremmen ind og købe mindre mængder af mad”.