En slank buket i lyse pasteller til frokostbordet. En fyldig buket i stærke pink, gule og orange farver som værtindegave. Eller buketter i grøftekants stil med masser af grønt til at hente duften og stemningen af have ind i huset. Drømmer du også om at dyrke din egen skærehave, som du sommeren lang kan høste smukke buketter fra hver dag – så er du ikke den eneste.
Denne sommers helt store havedille er skærehaven. Det er blevet klart i årets første måneder, hvor stadig flere frøpakker og skærehave-kits er blevet lagt i kurven i landets digitale haveshops, og hvor sociale medier er flydt over med billeder af smukke buketter og bugnende blomsterbede, som haveentusiaster har delt med hinanden som inspiration til hvilke sorter de hver især drømmer om at have i deres hjemmedyrkede skærehave. Fra kornblomst, frøkenhat og stolt kavaler til sommerfloks, jomfru i det grønne, hareøre og præriehirse.
I Haveselskabet mærker man det også tydeligt. Her er interessen for skærehaven vokset enormt de seneste måneder hos både medlemmer og andre haveentusiaster, som søger inspiration og faglig vejledning til at komme i gang med sommerblomsterne.
– Når man har en skærehave, også selv om den er ganske lille og kun fylder et par højbede, kan man hente friske blomster ind hver dag hele sommeren. Der er noget særligt smukt ved at følge blomsten fra frø for derefter selv at plukke og sammensætte buketter, og det er noget, flere nu kaster sig ud i. Mange haveejere brugere vinteren på såkaldt ’armchair gardening’, hvor de drømmer og lægger planer for haven, og for mange går skærehaven i år fra drøm til virkelighed, fortæller Bente Yde Enert, kommunikationschef i Haveselskabet.
Den nye skærehave er gammel
I England kendes skærehaven som et flere hundrede år gammelt fænomen fra landets store godser, hvor blomster blev dyrket i bede på samme måde som køkkenhaven, så der altid kunne hentes blomster ind til at pynte op i salonerne. I Danmark går fænomenet ikke lige så langt tilbage, men i 1950’erne havde de fleste landbohaver pæoner og andet pænt i køkkenhaven, som de kunne sætte i vaser i stuerne. Herhjemme er skærehaven nok bedst kendt fra Rungstedlund, hvor Karen Blixen boede, fra hun vendte hjem fra Afrika til sin død i 1962. Hun indførte en tradition, der stadig holdes i hævd, om at plukke en frisk buket i haven hver dag.
I mange år har skærehaven næsten været helt væk fra de danske haver – lige indtil nu, hvor interessen igen er vakt og vokser hastigt.
Liv Meinert er en af landets mest erfarne skærehavedyrkere. Hun står bag Instagram-profilen @Plante_liv, og dyrker cirka 70 forskellige sorter sommerblomster i højbede i sin parcelhushave, og hun har assisteret Haveselskabet i at sammensætte frøblandinger, så nye skærehavedyrkere kan komme godt i gang. På sin egen Instagram-profil mærker hun en kæmpe interesse for at dyrke skærehave.
– Jeg er overrasket over, at interessen er blevet så stor så hurtigt. Når jeg for tre år siden sagde ’skærehave’, lignede folk som regel et stort spørgsmålstegn, men i år taler alle om det. Især bæredygtigheden er i fokus, for det giver mere mening selv at dyrke sine blomster fra frø, end at importere færdige blomster fra den anden side af Jorden, siger Liv Meinert.
Inspirationen til selv at dyrke skærehave fik hun, da dronningen for nogle år siden i sin nytårstale opfordrede danskerne til også at gøre noget unyttigt.
– Dengang havde jeg stress, og jeg tænkte med det samme; det er det, jeg skal. Jeg er fra en familie med selvforsynende køkkenhave, men den lagde jeg om til en blomsterhave – et bed ad gangen. Og det gør mig så glad! At dyrke blomster er at dyrke livsglæde. Selv om det er helt vildt unyttigt i forhold til at kunne hive kål og gulerødder op af jorden, så gør det mig bare så glad, for nu dyrker jeg noget, der er smukt, fortæller Liv Meinert.
Skærehaven kan dyrkes i både højbed og på friland
Man behøver ikke have en kæmpe grund for at kunne anlægge en skærehave. Den kan dyrkes i højbed, og man kan komme i gang med bare to-tre palle-højbed, hvis man vil kunne pynte bordet, når vi til sommer forhåbentlig igen kan samle venner og familie til frokost og middag.
– At dyrke sine egne blomster til buketter er en måde at give sig selv noget smukt på, som varer ved hele havesæsonen. Vi kan se, at behovet for netop at bruge sin have til at gøre noget godt for sig selv er stigende, og det vil vi gerne hjælpe på vej, så endnu flere kan finde haveglæden, siger Bente Yde Enert, kommunikationschef i Haveselskabet.
Da Haveselskabet i januar lancerede sin første skærehaveskole – et onlineforløb, hvor man over en hel havesæson lærer at dyrke skærehave fra bunden – var interessen overvældende, og alle 400 pladser blev revet væk på ganske få uger.
– Interessen har været overvældende. Vi får henvendelser om skærehaver hver dag. Der er ikke bare en stor lyst til at dyrke noget smukt, men også til at bruge meget mere tid i haven og på at lære mere om at dyrke haven fra bunden, siger Bente Yde Enert.
Du kan nå det endnu
Hos frø forhandlerne opleves en stor efterspørgsel af sommerblomster til buketter. Bl.a. hos Spirekassen, der som Haveselskabet har fået hjælp hos Liv Meinert til at sammensætte en Skærehavepakke – “Selve pakken blev udsolgt i løbet af få dage – men vi har stadig mange skønne frø til blomster, der er gode til skærehave på lager endnu” fortælle Christine, der er indehaver af Spirekassen, så du kan nå det endnu, hvis du gerne vil plukke smukke buketter fra haven – så er det bare med at komme igang.