Holder Inger Støjberg sit løfte om grænsekontrol imod Sverige?

I 2017 sagde integrationsminister Inger Støjberg (V), at regeringen uden tøven vil indføre grænsekontrol imod Sverige, såfremt sikkerhedssituationen i landet forværres. Og nej, det er ikke lykkedes svenskerne at vende udviklingen. Stockholms politi betegner ligefrem situationen som en “krigstilstand”. Så hvad nu, Inger Støjberg?

Sverige har netop løsladt fire terrorister. De fire mænd har afsonet otte års fængsel for planer om et angreb på Jyllands-Posten i 2010. Så mange som muligt skulle dræbes som hævn for Muhammed-tegningerne. Blandt andet skulle journalisternes hoveder skæres af og kastes ud fra redaktionens vinduer.

Løsladelsen, der sker flere år før tid, har fået Dansk Folkeparti til endnu en gang at kræve grænsekontrol imod Sverige. Også de Konservative krævede så sent som i juni 2017 grænsekontrol ved Danmarks nordlige grænse: “Terrortruslen kommer altså ikke kun fra Tyskland, og derfor er det logisk også at indføre grænsekontrol ved den svenske grænse,” sagde udlændinge- og retsordfører Naser Khader dengang.

Kort før de Konservatives udmelding om grænsekontrol ved Øresund sagde integrationsminister Inger Støjberg (V), at regeringen ikke vil “tøve med at indføre grænsekontrol imod Sverige”, såfremt udviklingen i Sverige bliver “forværret”. Inger Støjbergs udmelding skete efter, at en terrorist fra Uzbekistan dræbte 5 og sårede 15 ved at køre en lastbil igennem Stockholms travleste shoppinggade.

Og nej, det er ikke lykkedes svenskerne at stoppe udviklingen. I 2018 slog Sverige en kedelig rekord med hele 44 skuddræbte. Stockholms politis ekspert i bandekriminalitet taler nu om, at situationen minder om en form for krigstilstand.

Efter Inger Støjbergs løfte udkom Sveriges politi med en rapport om situationen ved den dansk-svenske grænse: Den svenske grænsekontrol sendte i 2017 hele 5327 personer tilbage til Danmark. Mange af disse er farlige personer, som ikke fanges på deres vej tilbage til Danmark, fordi vi ikke har nogen grænsekontrol.

LÆS OGSÅ:  Tyrkiet dræber 92 kurdere

Og så sent som i torsdags kom seks mænd, flere af dem fra Uzbekistan, for retten i Stockholm, sigtet for terror.

Udover faren for kriminelle og terrorister lurer også en anden alvorlig trussel. De svenske sundheds har således netop advaret imod et kommende udbrud af den dødelige og stærkt smitsomme sygdom ebola. “Ifølge Sundhedsregion Syd er det ikke et spørgsmål om hvis, men om hvornår, en epidemi bryder ud. Derfor går Blekinge, Halland, Kronoborg og Skåne nu sammen om at opbygge en højisoleringsenhed i Malmø,” skriver SVT om ebolo-faren.