Hopper Trump på de danske krumspring?

Danske politikere bliver krænket helt ind i deres kræmmersjæl, når Trump kræver, at Danmarks bidrag til NATO skal op på 2 pct. af bnp. Politikerne og deres militære eksperter udviser derfor en utrolig opfindsomhed for at forvirre begreberne omkring det danske bidrag.

Det kan godt være, at vi har lovet 2 pct., men da dansk forsvar er langt mere effektivt end forsvaret i de øvrige NATO-lande, skal dansk bidrag ganges med to, påstås det.

Løkke har endda præsteret noget så uværdigt som at regne ud, at de faldne danske soldater i Afghanistan svarer til de 0,7% af bnp, som Danmark mangler at betale i NATO-bidrag.

Og Martin Lidegaard fra de Radikale har pure afvist, at Danmark skulle have forpligtet sig til at bidrage med 2 pct. af bnp. ”De 2 pct. er blevet en sejlivet myte, en misforståelse og fake news”.

Senest har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen på NATO-ministermødet i Bruxelles benyttet lejligheden til bilde amerikanerne ind, at NATO ikkekun handler om penge, menrelevante militære kapaciteter, politisk vilje og demokratiske værdier”. Det skriver han i en kronik i Berlingske.

Lad os minde om, at derelevante militære kapaciteterbestår af en ikke-funktionsdygtig brigade, krigsskibe uden besætninger, soldater der bor under usle forhold og mangler støvler samt civile medarbejdere (der udgør en fjerdedel af forsvaret). Hertil kommer, at hvert år bruges ca. 1 mia. kr. fra forsvarsbudgettet til at betale arbejdsskadeerstatninger.

Og som USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, har påpeget, har Danmark ”glemt” at stille de lovede fly, der kan tanke kampfly i luften, til rådighed.

Ligesom Løkke har forsvarsministeren gjort amerikanerne opmærksom på de store ofre, Danmark har ydet i Afghanistan. Dog har han udvist lidt mere takt end statsministeren, idet han ikke har omsat danske tab i Afghanistan til procentandel af bnp.

André Rossmann

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb