Hvad kan teambuilding, som en julefrokost ikke kan?

Hvad kan teambuilding, som en julefrokost ikke kan? Lad os starte med at se på de formål, en klassisk julefrokost kan tjene: En julefrokost kan ses som en påskønnelse af dine ansattes indsats over årets løb. Og siden der er uformelle rammer ved de fleste julefrokoster, og folk får en lille smule at drikke, er kimen sået til en aften med hygge, snak og leg, hvor ansatte lærer hinanden at kende personligt.

Udfordr ansatte i hyggelige rammer

Men alt det samme – og mere til – kan du vise og få med teambuilding, uden du behøver stille nogen snaps frem. Indrømmet: Ved teambuilding er der en forventning om, at de ansatte deltager og ikke bare er til stede fra start til slut, hvilket fordrer mere af dem, end en julefrokost gør. Til gengæld vil dine ansatte til et event inden for teambuilding blive udfordret på flere fronter i hyggelige rammer.

Hvad er rollefordelingen?

For de udfordres bl.a. på deres evne til at fungere med hinanden i situationer, hvor der ikke er nogen rollefordeling. Hvordan skal manden på gulvet forholde sig til sin mellemleder, når mellemlederens autoritet ikke eksisterer under teambuilding? Hvordan skal kolleger, der på jobbet er ligeværdige, forholde sig til hinanden i situationer, hvor nogen er nødt til at sørge for, alle når i mål med opgaven?

Lad ansatte møde op med godt humør

Sådan noget får dine ansatte – og du – indsigt i via teambuilding. Beskrivelsen får måske aktiviteter inden for teambuilding til at lyde som en pine. Og bevares: Det kan de også godt være, hvis ansatte tropper op til dem med dårligt humør og en kedelig lad-os-nu-bare-få-det-her-overstået-og-tage-hjem-attitude. Men er de ansatte socialt anlagte og har gå-på-mod, er teambuilding underholdende.

Teambuilding fordrer noget af dine ansatte

Hvor en julefrokost ikke fordrer, at nogen samarbejder om noget som helst – folk møder bare op og fylder sig med sprut og and – engagerer teambuilding dine ansatte intellektuelt, kommunikativt og socialt. Et eksempel på teambuilding kunne være et escape game, hvor en masse koder skal knækkes for at løse et større mysterium. Her er det ikke kun ansatte med analytiske evner, der er behov for.

Der bliver brug for alle

For til et escape game vil der også være brug for dem, der kan kommunikere klart og tydeligt, hvad for en opgave gruppen er i færd med at løse, og hvad gruppen har af ledetråde eller spor at arbejde med. Og selvfølgelig vil der være brug for ekstroverte, socialt anlagte gruppemedlemmer til at sørge for, at ingen føler sig tilsidesat eller ubehjælpsomme, og at alle vil komme i mål med et godt humør.

Beløn ansatte til sidst

Ønsker du at lade dine ansatte komme hinanden ved i rammer, hvor de bliver bekendte med egne og hinandens styrker via forskellige aktiviteter, så er det teambuilding og ikke en julefrokost, du skal prøve dig af med. Eller: Folk bliver nok sure, hvis du aflyser julefrokosten for at kunne sende folk på gummibådsregatta eller lignende, så læg din julefrokost efter teambuilding for at belønne ansatte.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)