Hver femte dansker vil forbyde mobiltelefonen i trafikken

trafik mobiltelefon
Fotograf: Val Britaus

Selvom mobiltelefonen er blevet en fast del af næsten alle danskeres liv, mener 22%, at der skal være totalt forbud mod at bruge mobiltelefon i trafikken. Det viser en undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.

Antallet af bilister og cyklister, der flytter blikket væk fra vejene for at kigge ned i deres mobiltelefoner, stiger i takt med, at mobilen er blevet en fast genstand i de flestes liv. Måske er det derfor, at hver femte dansker mener, at mobiltelefonen skal gøres helt forbudt i trafikken. Både som håndholdt og hvis den bruges med headset.

”Når trafikanter sms’er, foretager opkald eller tjekker de sociale medier, flytter de blikket væk fra trafikken og bliver uopmærksomme. Selvom det kun føles som et splitsekund og ikke virker som noget, der kan være farligt, ved vi, at uopmærksomhed er skyld i mange ulykker og i værste tilfælde dræber. Derfor forstår jeg godt, at så mange vil have, at telefonen skal være helt forbudt i trafikken,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

Hver femte vil have højere straf for trafikforseelser

21% mener, at straffen skal være højere for bilister, der overtræder loven. ”Kør bil, når du kører bil,” lyder det fra Rådet for Sikker Trafik, og med lige præcis denne kampagne sættes der specifikt fokus på uopmærksomme trafikanter i den kommende periode, hvor der også vil være mere politikontrol på vejene.

LÆS OGSÅ:  Salget af huse stiger markant – men kun uden for de store byer

”Man udsætter ikke kun sig selv, men også alle andre, for fare, når man fumler med telefonen i bilen eller på cyklen. I mange af vores skadesager ser vi tydeligt, hvordan uopmærksomheden i stigende grad er skyld i både mindre ulykker, men også de mere alvorlige. Hvis mere kontrol på vejene kan forhindre, at ulykken sker, er det en løsning, vi bifalder,” siger Henrik Sagild.

Det er dog ikke kun mobiltelefonen, der kan stjæle opmærksomheden. Ting som at lægge make-up og læse er lige så farlige som at tjekke mobilen, og det er derfor vigtigt, at man lader alle disse ting vente, til man har parkeret bilen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i juni 2018 blandt 1510 repræsentativt udvalgte danskere.

Synes du, at nogle af følgende ting skal indføres?

  • 22 % totalt forbud mod at bruge telefon både håndholdt og via headset i trafikken
  • 21 % hårdere straffe for lovovertrædelser for bilister