Hver tredje forlader bilen i tomgang, selvom forsikringen ikke dækker

Hver tredje danske bilejer har forladt sin bil i tomgang eller med nøglerne i tændingen og hver femte ved ikke, om forsikringen dækker, hvis bilen bliver stjålet i tomgang. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Nattefrost og snevejr får mange til at varme bilen op i tomgang. Men hvis man efterlader sin bil i tomgang, stiger risikoen for, at den bliver stjålet. Alligevel har hver tredje danske bilejer ladet bilen stå ude af syne med nøglen i tændingen.

Hos Gjensidige ser man gennemsnitligt et biltyveri om måneden, hvor nøglen er blevet brugt, men tallet kan være højere, da den stjålne bil ikke altid bliver fundet igen. Det kan derfor være svært at opklare, hvordan bilen er blevet stjålet.

Men det kan blive en dyr oplevelse at varme bilen op i tomgang. For kaskoforsikringen dækker i udgangspunktet ikke, hvis bilen bliver stjålet, når man forlader den med nøglen i.

”Hvis bilen bliver stjålet, mens nøglen er i tændingen, bliver det betragtet som grov uagtsomhed, og så kan man ikke være sikker på, at forsikringen dækker. Jeg forstår godt, at det kan være fristende at varme bilen op i tomgang. Men udover at det øger risikoen for, at bilen bliver stjålet, så har de fleste nye biler faktisk bedre af, at man kører dem varme, da motoren kan tage skade af at stå i tomgang,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

LÆS OGSÅ:  Flygtningedreng deler tæsk ud til pædagog

Mere end 20 biltyverier om dagen – men stort fald siden 2011

Det er en unødvendig risiko at efterlade bilen med nøglerne i, selvom der i Danmark bliver stjålet færre og færre biler. I 2017 blev der anmeldt ca. 8.500 brugstyverier af biler i Danmark*, og selvom det er et stort fald fra mere end 14.000 i 2011, bliver der stadig stjålet mere end 20 biler hver dag.

”Ligegyldigt om man efterlader bilen med nøglen i tændingen foran bageren, i egen indkørsel eller på offentlig vej, så er det en åben invitation til biltyven. Vi ser heldigvis færre og færre anmeldelser af biltyverier, men det betyder ikke, at man bare uden videre skal gøre det lettere for tyven,” siger Henrik Sagild.

*Danmarks Statistik

Om analysen

Analysen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i december 2017 blandt 1168 repræsentativt udvalgte danskere. Spørgsmålene herunder er stillet til de, der har bil. Se vedhæftede billeder med data.