Hvor er fokus på kommunisternes millioner af dræbte ved markeringen af Murens fald? (DEBAT)

Af Birgitte Willumsen.

I 1988 var jeg i Østberlin, stod på muren og kiggede fra Vest-siden gennem Brandenburger Tor på bevæbnede vagter med geværer og schæferhunde!

Kørte igennem Check Point Charlie, undersøgt af unge bevæbnede mænd med iskolde øjne, der slog geværkolben ned i bilens sæder og satte spejle under bilen for at se, om man smuglede personer ind eller ud.

Oplevede Unter den Linden klar til “turister” og kørte et par gader væk for at opdage en elendighed ud over alt, hvad man overhovedet kunne forestille sig eller nogensinde havde set.

Det var rystende – man skulle købe østtyske penge for at komme ind – et bestemt beløb som skulle bruges på Unter den Linden – og skulle aflevere det, man ikke fik brugt på grænsen tilbage, ellers blev man tilbageholdt.

Kom senere tilbage – efter murens fald – og genoplevede på museet ved Check Point Charlie den gru, jeg havde følt — også ved oplysninger om “fjernelsen af børn” fra forældre, der ikke havde den rette “socialistiske opfattelse af opdragelse”.

Det der undrer mig nu – her ved fejringen af murens fald for 30 år siden – er hvorfor der ikke fokuseres mere på, hvad det var for en “isme” som var skyld i armod – korruption – magtfordrejninger – menneskelige tragedier i en uhørt skala. Det var kommunisme og socialisme!

Nazisme – det må vi gerne frygte og bekæmpe — men hvad med socialismen?? Det er som om der fokuseres mere på, hvor svært det var for østtyskere at assimilere sig og forene sig med vesttyskere og Vesten i det hele taget. Som om noget i Vesten måske var forkert. Hvorfor fokuserer man ikke på opdragelsen af unge mennesker i en hel generation til ”de rigtige socialistiske holdninger” og på de tragedier, det har medført?

I 1945 blev nazismen bekæmpet og ingen i dag er tvivl om, hvilke rædsler, overgreb og tab af menneskeliv, vi nazisterne er skyld i

Enhver årsdag fejres og nazisterne udskammes, men – og det er det, der undrer mig nu her ved 30 årsdagen for Murens fald – hvorfor er der ikke mere fokus på, hvilke rædsler, overgreb og tab af millioner af menneskeliv – i Kina, Sovjetunionen og Østeuropa, socialisterne og kommunisterne er skyld i?

På mig virker det, som om der er en underliggende konsensus om, at ”nok var det slemt, men ideologien bag var der jo ikke noget i vejen med”. Derfor fejres skal det, at Muren faldt, men årsagen til Muren og hele tragedien bag jerntæppet, ja, det var nogle” onde mennesker”, der har udløst den – ikke den ideologi, der lå bag. En ideologi, der gav ”onde menneskers” magt over folket i socialismens hellige navn!