Hvor slår værktøjstyvene til næste gang?

Der er store geografiske forskelle på udviklingen i indbrud og tyveri fra varebiler, viser nye tal fra Rigspolitiet. Tallene indikerer, at tyvene flytter sig mellem landsdelene, og derfor efterlyser TEKNIQ Arbejdsgiverne igen, at Rigspolitiet åbner op for tyveridata i realtid, så de lokale installatører bedre kan forebygge og gardere sig mod tyverierne.

Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgivern1

Mange el- og vvs-virksomheder kender det ubehagelige syn af en opbrudt varebil, der er fuldstændig lænset for værktøj, maskiner og materialer. Nye tal fra Rigspolitiet viser dog, at der er store geografiske forskelle på udviklingen i antallet af anmeldte tyverier fra varebiler og lastbiler i de forskellige politikredse.

”Udviklingen bekræfter vores antagelse om, at tyvene blot rykker videre til en ny landsdel, når de har været aktive i et område et stykke tid. Derfor siger det sig selv, at det ville være en stor hjælp for de lokale installatører, hvis de kunne få et aktuelt varsel, når der er en ny stime af indbrud- og tyverianmeldelser i deres lokalområde,” siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Danmarks tredjestørste arbejdsgiverorganisation, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Tyve flytter rundt

I Nordjylland faldt antallet af anmeldte tyverier fra varebiler med 54 procent i 2. kvartal 2021 forhold til samme periode sidste år, mens anmeldelserne i Østjylland omvendt er steget med 37 procent i samme periode. Og på Fyn er anmeldelserne raslet ned med knap 62 procent, hvorimod Sydsjælland og Lolland-Falster har oplevet en stigning på 33 procent.

LÆS OGSÅ:  Opdigtede indbrud - men dummede sig så

”For nylig har Rigspolitiet blankt afvist vores opfordring til at offentliggøre realtidsdata over anmeldelser af indbrud i varebiler og på byggepladser, fordi de hellere selv vil lave deres egen statistik. Men det er ikke et enten-eller. Rigspolitiet må gerne lave deres statistik, men for virksomheder, der gerne vil passe ekstra på, hvis der er indbrud og tyverier i deres område, så hjælper en flere måneder gamle statistik altså ikke. Der er det alt for sent at forebygge,” siger Maria Schougaard Berntsen og fortsætter:

”I stedet burde Rigspolitiet se det som en fordel, at branchen selv ønsker at gøre alt, hvad den overhovedet kan, for at undgå tyverier. Det giver også mere tid til at opklare de anmeldelser, som Politiet får ind, og det kan der bestemt være god grund til.”

”Politiets opklaringsprocent for denne type kriminalitet er i dag så lav, at vi frygter, at der er et stort mørketal på området, som dækker manglende anmeldelser fra vores medlemsvirksomheder, fordi de simpelt hen ikke føler, det nytter noget at anmelde tyverierne,” siger Maria Schougaard Berntsen.

Tidligere på året viste en medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, at op mod hver fjerde el- og vvs-installationsvirksomhed (24,2 procent) havde været udsat for indbrud og tyveri i deres servicebiler indenfor det seneste år.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)