Hvorfor skulle USA forsvare de danske nassere?

Danske politikere, militære eksperter, medier mv. udviser en utrolig opfindsomhed for at forvirre begreberne omkring det danske NATO-bidrag og dermed slippe for de forpligtelser, som Danmark har påtaget sig i henhold til Wales-erklæringen af 2014.

Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har således i sin tid forsøgt at overbevise Donald Trump om, at dansk forsvar er langt mere effektivt end de fleste andres, hvorfor dansk bidrag til NATO skal ganges med to.

At Danmark skulle have forpligtet sig til at bidrage med 2 pct. af bnp til NATO er ”fake news”, har Martin Lidegaard fra De Radikale sagt. ”De 2 pct. er blevet en sejlivet myte, en misforståelse og fake news. Danmark er i forvejen et af de mest militariserede lande”, sagde han i februar 2019.

Lars Løkke har endda præsteret noget så kræmmeragtigt som at regne ud, at de faldne danske soldater i Afghanistan svarer til de 0,65% af bnp, som Danmark mangler at betale i NATO-bidrag. At veksle 43 faldne danske soldater til 0,65 pct. af bnp er ikke alene direkte uværdigt og usmageligt, men også uforskammet over for de faldne soldater og deres pårørende.

Forsvarsminister Trine Bramsen mener ligesom hendes forgænger, Claus Hjort Frederiksen, at Wales-erklæringen om de 2 pct. af bnp på ingen måde var et bindende tilsagn. Det tal skal ikke opfattes som et forpligtende mål, men alene som en ”hensigtserklæring”, sagde hun i december 2019.

Bramsen bliver ved med at affeje den amerikanske kritik af det danske forsvarsbudget, idet hun i sin danske naivitet tror, at Danmark kan få rabat ved at møde op, når NATO kalder, som tilfældet har været i Irak og Afghanistan.

I øjeblikket er den danske regering i færd med at afprøve et nyt smart kneb. Regeringen forsøger nemlig at få NATO til at acceptere, at Danmarks udgifter til overvågning og kommunikation i og omkring Grønland tælles med i det danske bidrag til NATO’s styrkemål. Danmark kan imidlertid ikke regne med, at den måde, NATO’s styrkemål opgøres, bliver ændret, siger NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, til Berlingske.

Amerikanerne opfatter med rette danskerne som utaknemmelige snyltere, der har kørt og fortsat kører på frihjul på NATO’s bekostning og lader USA betale regningen. Den opfattelse er vel at mærke fremherskende i hele det sikkerhedspolitiske establishment i USA, både det demokratiske og republikanske. Men de naive danske sjæle glæder sig til den kommende Biden-regering, fordi de tror, at Biden vil se med mildere øjne på Danmarks nasseri.

Bundlinjen er, at USA hverken kan respektere eller have tillid til en NATO-allieret, som tror, at frihed og sikkerhed er noget, der kommer gratis udefra. Hvorfor skulle USA forsvare Danmark, når landet selv ikke tager sin frihed og sikkerhed seriøst?

André Rossmann