Idømt fængsel for hærværk mod jødisk gravplads

En 28-årig mand er blevet idømt ni måneders ubetinget fængsel for racisme, krænkelse af gravfreden og groft hærværk mod den jødiske gravplads i Randers i november 2019.

Den 28-årige blev allerede i oktober sidste år sammen med en nu 40-årig mand kendt skyldig i at have hældt maling på 84 gravsten, væltet seks gravsten og sat et klistermærke med jødisk davidsstjerne med teksten ”Jude” på en af gravstenene.

Dengang blev den 40-årige idømt et års fængsel, mens den 28-åriges strafudmåling blev udsat, da der skulle foretages en mentalundersøgelse først.

Det blev vurderet, at den 28-årige var egnet til almindelig fængselsstraf, og tirsdag modtog han så dommen i Retten i Randers.

Overmalede regnbuebænk

Ud over hærværket på gravpladsen er både den 28-årige og den 40-årige dømt for at have kastet maling på en husfacade, der var dekoreret med to davidsstjerne og for at have overmalet en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk.

Efterfølgende fik bænken påsat klistermærker med et logo tilhørende Den Nordiske Modstandsbevægelse, og der blev lagt billeder af den op på hjemmesiden nordfront.dk med en tekst, der var forhånende og nedværdigende over for homoseksuelle personer.

”Der er tale om grove og racistisk motiverede forhold, og jeg er derfor tilfreds med, at den 28-årige blev idømt en ubetinget fængselsstraf. Det er rettens vurdering, at den 40-årige havde en ledende rolle, og da han også var tidligere straffet og blev dømt for yderligere forhold, blev hans fængselsstraf lidt længere end den 28-åriges,” siger anklager i sagen Steffen Andersen.

Den 28-årige nægtede sig skyldig. Han modtog dommen.