Site icon 24NYT

Ikke alt, der er grønt, bliver til guld

Mere grøn regulering, skrappe klimamål, flere grønne investeringer og mere forskning i klima. Sådan lyder kravene næsten enstemmigt fra erhvervslivet, fra organisationer og fra politikere. Forståelsen er, at alt det grønne vil redde ikke blot planeten, men også økonomien, fordi dansk erhvervsliv kan tjene mange penge på, at Danmark lægger sig i spidsen, skriver Birgitte Erhardtsen i Berlingske.

Men det er altså ikke alt, der er grønt, der bliver til guld. Grønne produkter er ikke pr. automatik lig med store markedsandele og høj indtjening. Det er enzymproducenten Novozymes et godt eksempel på.

Novozymes har alt godt på hylderne inden for naturlige og bæredygtige enzymer og mikroorganismer, som kan erstatte kemi i vaskepulver, dyrefoder og ethanolproduktion. Og alligevel nedjusterede Novozymes forventningerne til årets resultat for tredje gang i år med det resultat, at firmaets administrerende direktør træder tilbage. Hvordan hænger det sammen?

Svaret er, at det ikke er alt, der er grønt, der bliver til guld. Grønne produkter er ikke pr. automatik lig med store markedsandele og høj indtjening. Presset fra kunderne og viljen til at betale skal være til stede. Dertil kommer, at nye grønne markeder ofte er underlagt uforudsigelige politiske strømninger, som kan skabe eller lukke ned for et marked på kort tid.

Novozymes er et eksempel på, at nok er det moderne og politisk korrekt at satse grønt. Man kommer bare ikke så langt uden at tilsætte godt gammeldags købmandskab. Grønne drømme skal også kunne sælges.

Exit mobile version