Ingen Brexit-effekt: Byggevare-eksport til Storbritannien slår alle rekorder

Aldrig har dansk byggevareindustri eksporteret mere til Storbritannien, end de gjorde i 2017. Det viser en ny eksportanalyse fra Dansk Byggeri. Tallene for første kvartal i år tyder på, at tendensen fortsætter, og at eksporten vil stige yderligere i 2018. Den danske byggevirksomhed DEKO forventer en omsætningsfremgang på det britiske marked på 50 procent i år.

Dommedagshistorierne om en faldende dansk eksport til Storbritannien har været mange, siden briterne i 2016 besluttede at træde ud af EU. Men nu viser det sig, at historien indtil videre er en helt anden, i hvert fald når det drejer sig om eksport af byggevarer. Sidste år slog Danmarks eksport af byggevarer til Storbritannien alle rekorder med 5,8 mia. kr. Eksporten har aldrig været højere, siden Danmarks Statistik begyndte at registrere eksport af byggevarer i 1988. Helt friske tal for de tre første måneder af 2018 viser en stigning i eksporten af byggevarer på knapt 50 procent til Storbritannien sammenlignet med første kvartal 2017.

Også den samlede danske eksport af bygge- og anlægsvarer var i 2017 på et af de højeste niveauer med 40,6 mia. kr. Den toppede dog i 2008 lige før finanskrisen med 47,9 mia. kr., men har ikke siden været så høj som i 2017.

– Umiddelbart efter afstemningen om Brexit i første kvartal 2017 faldt eksporten af byggevarer væsentligt. Det vakte vores bekymring for fremtidige eksportmuligheder til et af de vigtigste markeder. Men så stilnede usikkerheden af, og i andet halvår af 2017 har den danske byggeindustri indhentet de manglende eksportordrer i starten af året. Nu tyder tallene på, at den negative Brexit-effekt er aflyst på ubestemt tid, siger Thomas Uhd, branchedirektør i Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri og fortsætter:

LÆS OGSÅ:  ADVARSEL: Farligt medicin stjålet

– Når byggeindustrien har fastholdt og udbygget sin position på det britiske marked trods Brexit, skyldes det, at de danske byggevareproducenter er kendt for at levere høj kvalitet. Den britiske byggebranche er meget fokuseret på at få det bedste, og det får de i Danmark Næste skridt er, at den endelige EU-aftale med briterne bliver så smidig og omkostningsneutral så muligt, så byggeindustrien fortsat nemt kan eksportere og ikke bliver pålagt fx høje toldsatser eller gebyrer.

Forventer stor omsætningsfremgang
Om baggrunden for den rekordstore eksport til Storbritannien siger udviklingsdirektør Jimmy Rahim fra byggefirmaet DEKO, der eksporterer skillevægge til byggeriet i 50 lande og har eksporteret til Storbritannien i 20 år:

– Vores eksport til Storbritannien viser samme udvikling, som Dansk Byggeris analyse, og vi forventer en omsætningsstigning på 50 procent alene i 2018. Når vi ser på de ordrer, vi har i pipeline, og på salgstallene for første kvartal i år, så forventer vi ingen effekt af Brexit de første tre år.

Jimmy Rahims bud på, at det er gået stik imod, de dystre prognoser, som medierne tordnede frem med, er, flere ting. Dels har byggeindustrien brugt årene siden finanskrisen til at positionere sig godt på det britiske marked og eksportmarkeder generelt. Dels har pundets fald ikke haft den store effekt, fordi virksomheden handler i danske kroner med deres engelske. Og endelig anser briterne danske byggevareproducenter for at levere høj kvalitet.

LÆS OGSÅ:  Her er dommen for opbevaring af 13kg amfetamin

– Vi har ikke været så udfordret af, at pundet faldt, bl.a. fordi vi kun leverer til erhvervsbyggeri og universiteter, som måske ikke er så prisfølsomme som det private byggeri. Selvfølgelig var vi bekymrede over Brexit og lige efter afstemningen kunne vi mærke et lille dyk, men så vendte bølgen. Jeg tror også, at det hænger sammen med, at den britiske holdning er, at de skal købe det bedste, hvor de får mest værdi for pengene. Jeg kan ikke dokumentere det, men mine forhandlere siger, at danske virksomheder har et ry for, at vi leverer kvalitetsvarer og til tiden, siger Jimmy Rahim.

– Når DEKO har godt fat i den engelske byggebranche, og vores eksport stiger kraftigt, er det fordi, vi nu høster frugterne af de frø, vi plantede lige efter krisen. Jeg tror, at mange danske virksomheder på samme måde har fundet deres fodfæste nu efter finanskrisen og tør satse. Mit gæt er, at den danske eksport fortsat vil stige, siger udviklingsdirektøren.