Ingen løsning på forsvarets mangel på soldater

En i forvejen noget nær uløselig mangel på arbejdskraft i 2030 er endnu værre, end vi troede, og det udfordrer ikke kun velfærdsstaten, men også Danmarks sikkerhed. For selv om der er bred politisk enighed om at styrke Forsvaret med rigtig store milliardbeløb, er der ingen, der ved, hvor soldaterne skal komme fra, skriver Berlingske.

”Politikerne har givet håndslag på, at de årlige forsvarsudgifter skal gå fra 27 mia. kr. i år til ca. 53 mia. kr. i 2033. Pengene svarer til 17.000 flere ansatte på forsvarsområdet. Og de mange tusinde ledige hænder findes ikke.

Lederen af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen, tvivler på, at der bliver ansat yderligere 17.000 på forsvarsområdet inden for de næste syv til otte år. I dag er der cirka 21.000 fuldtidsansatte, så det ville svare til en forøgelse på 81 pct., og det tror han ikke på.

’Samtidig med at man prøver at ansætte dem, vi mangler som varme hænder i det offentlige, står det private og skriger på de samme hænder. Det er et nulsumsspil, medmindre vi åbner op for indvandring og skaffer nogle flere mennesker derigennem’, siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)