Ingeniørmangel giver vind i sejlene til nichefirmaer

Danske virksomheders mangel på kvalificerede ingeniører giver muligheder for ingeniørvirksomheder med internationalt set up. Med halvdelen af medarbejderne i Ukraine har ingeniørvirksomheden BIIR rekordvækst.

Med en ledighed på 1,7 procent er der reelt set fuld beskæftigelse for danske ingeniører. Den akutte mangel på arbejdskraft har fået flere virksomheder til at hyre forstærkninger fra konsulentbaserede ingeniørfirmaer, når en deadline skal nås eller en udviklingsopgave driller. Konsulenthuse med udenlandske afdelinger at trække på er særligt konkurrencedygtige, da de har langt bedre rekrutteringsmuligheder på de internationale markeder.

 

– Vi ser stadig flere rådgivende ingeniørvirksomheder oprette afdelinger i andre lande, hvor det er nemmere at rekruttere arbejdskraft. Det er positivt, at de holder hovedvirksomheden i Danmark, og vi ser det som en helt naturlig reaktion fra ingeniørvirksomhederne, der er vant til at finde den bedste løsning på en given udfordring, herunder også problematikken med for få ingeniørkandidater, siger Henrik Garver, administrerende direktør i Foreningen for Rådgivende Ingeniører.

 

Ukraineløsning giver vækst

Den rådgivende Ingeniørvirksomhed BIIR er et godt eksempel på en virksomhed, der har fundet nøglen til at skabe vækst i et land med for få ingeniører. Virksomheden etablerede i 2013 en afdeling i Ukraine med to medarbejdere, som i dag tæller over 100 ingeniører. Samme antal medarbejdere sidder på hovedkontoret i Aarhus, og arbejdsfordelingen er skarp med projektledere og specialister i Danmark og en stor regnekapacitet i Ukraine. Dette internationale set up er grundstenen i den rekordvækst, som selskabets seneste årsregnskab for 2016 viser.

LÆS OGSÅ:  Mange boligkøbere overser, at en bolighandel ændrer rigtig mange ting i familiens liv

– Det har været et fremragende år for BIIR. Vi har haft stor vækst og stor indtjening. Den generelle mangel på ingeniører gør, at hvis virksomheder vil nå deadlines, bliver de nødt til at entrere med os i perioder med spidsbelastning. Meget af succesen kan tilskrives vores ukraineløsning, da vi kan kombinere specialistviden og tæt kontakt til kunderne med et stort og fleksibelt team,forklarer Thomas Sillesen, der er formand for bestyrelsen i BIIR.

Regnskabet viser vækst og fremgang på samtlige parametre. Blandt andet er bruttofortjenesten vokset med 16 procent til 72,5 millioner kroner. Indtjeningen er også forbedret, og årets resultat lander på 7,2 millioner kroner, hvilket er 42,5 procent højere end sidste år. Samtidig er antallet af medarbejdere næsten fordoblet på blot et år.

Lys fremtid

De kommende år byder på endnu mere vækst. BIIRs repræsenterer alle retninger af ingeniørkunsten, hvilket giver et bredt kundegrundlag, og Thomas Sillesen regner med at have 500 ukrainske kolleger i 2020.

– Vi klør på og fokuserer på at gøre det endnu bedre for vores kunder. Vi har været involveret i plastlegetøj, vindenergi, udvikling af olieplatforme, højttalerbygning, og vi har hele tiden nye markeder i kikkerten. Jeg kan faktisk ikke komme i tanke om en opgave, vi ikke har kunnet løse, forklarer Thomas Sillesen.

 

Ifølge Thomas Sillesen og direktør, Jonas Bojer, er BIIR særligt konkurrencedygtige på to specifikke punkter. For det første benytter BIIR sig kun af egne medarbejdere og tager ikke enkeltmandskonsulentfirmaer ind som underleverandører, hvilket sikrer, at kunden får den kvalitet i arbejdet, som BIIR kan stå inde for. For det andet har BIIR altid ingeniører på standby, hvilket sikrer en høj fleksibilitet, når kunden har brug for ekstra ressourcer i en fart.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)