Insulin-studie kan redde sukkersygepatienters liv i udviklingslande

En ny undersøgelse gør det nemmere at være diabetikere i fattigere lande. Den viser nemlig, at man kan opbevare insulin i helt op til 37 graders varme. Det giver mulighed for, at patienter uden køleskab kan opbevare medicinen hjemme frem for dagligt at rejse til en sundhedsklinik for at få den.

I denne uge er det 100 år siden, at insulinen blev opfundet. 100 år siden, at patienter med sukkersyge fik en behandling mod deres sygdom – og en langt bedre mulighed for at overleve med deres sygdom.

Omkring 463 millioner mennesker lever med diabetes verden over i dag. Men selv om det i 100 år har været muligt at få medicin, så har omkring halvdelen ikke adgang til den. Fordi de ikke har råd eller stort set ikke kan få lægehjælp.

Selv for dem, der har adgang til insulin i udviklingslande, er der udfordringer. Ifølge retningslinjerne gælder det nemlig for de fleste typer insulin, at de skal opbevares ved køleskabstemperatur før åbning og under 25 grader, når det er åbnet. Men det er stort set umuligt i fx en flygtningelejr eller i afsidesliggende landsbyer uden strøm. Derfor er mange patienter tvunget til at skulle møde op på en sundhedsklinik – for nogle langt fra hjemmet – op til flere gange dagligt for at få deres sprøjte med insulin.

Men et studie, som Læger uden Grænser har lavet sammen med University of Geneva, har nu vist, at insulin kan opbevares ved op til 37 grader, uden at den mister sin virkning. Det er et gennembrud, fordi det betyder, at der ikke er forskel på, om det er i eller uden for køleskabet.

”Resultaterne kan være med til at ændre grundlaget for, hvordan man håndterer diabetes i områder, hvor ressourcerne er knappe. Det giver mulighed for, at patienter selv kan opbevare medicinen, selv om de ikke har et køleskab, frem for at de skal på hospitalet hver eneste dag for at få deres insulinskud,” siger Alexandra Kruse, medicinsk talsperson i Læger uden Grænser, og fortsætter:

”Helt grundlæggende kan det her være med til at redde liv. For det gør, at flere kan få den livsnødvendige medicin mere regelmæssigt. Og de undgår at skulle bruge penge på daglige ture til og fra en klinik eller et hospital. For patienter i konfliktområder giver det samtidig en større sikkerhed at kunne have medicinen hjemme, fordi rejsen for at få insulin kan være farlig.”

Alexandra Kruse peger også på, at det nye fund kan have betydning under pandemien, fordi det er blevet endnu sværere at være sukkersygepatient med COVID-19.

”Diabetikere er både i højere risiko for alvorlig sygdom og død, hvis de bliver smittet, og samtidig har omkring halvdelen af alle lande ifølge WHO begrænsede muligheder for at behandle diabetes og komplikationer som følge af COVID-19. Sørger vi for, at patienterne har medicinen hjemme, og at de derfor så vidt muligt kan blive der, så er der selvfølgelig også mindre risiko for smitte,” siger hun.

Fakta om studiet

Undersøgelsen er blevet lavet i et laboratorium, hvor forskere har efterlignet temperaturer og miljø i en flygtningelejr i det nordlige Kenya. Her varierer temperaturen fra 25 grader om natten til 37 grader om dagen.

Resultaterne viser, at der ikke er forskel på, om insulinen opbevares ved en temperatur under 25 grader eller op til 37 grader. Selv når temperaturen når op til de 37 grader, påvirker det hverken effekten af medicinen eller stabiliteten.

Ifølge retningslinjerne for det meste insulin skal det ellers opbevares under 25 grader, fordi varmen over 25 grader kan ødelægge medicinen.