IS-jihadister er EU’s selvskabte problem

I det kurdisk-kontrollerede område, som Tyrkiet har invaderet, ligger mindst ti lejre, hvor de kurdiske styrker tilbageholder mindst 70.000 tilfangetagne IS-jihadister samt endnu flere kvinder og børn, som har levet i Islamisk Stats selverklærede kalifat. Der er frygt for, at fangerne formår at undslippe i forbindelse med den tyrkiske offensiv – ja, faktisk venter fangerne, at de vil komme på fri fod. Det skriver Berlingske.

Da Donald Trump af en journalist på et pressemøde i aftes amerikansk tid blev spurgt, om han ikke var bekymret for, at IS-fangerne kunne komme til at udgøre en ny sikkerhedstrussel, trak han bare på skuldrene: ”Tja, de kommer vel til at flygte til Europa. Det er dér, de vil hen. Det er deres hjem”.

24NYT: Og Trump har ret. Kurderne har gentagne gange anmodet EU-landene om at hjemtage de af deres statsborgere, som sidder i lejrene. Det har ingen EU- lande dog for alvor gjort. ”Derfor er det også Europas eget problem, hvis IS-krigere og sympatisører nu flygter fra fangenskabet”, sagde Donald Trump.

Vi sagde til Frankrig, vi sagde til Tyskland, vi sagde til alle mulige lande i Europa: Vi vil gerne have, at I hjemtager jeres folk”, sagde præsidenten, der længe her været utilfreds med, at europæerne ikke hjalp de amerikanskstøttede kurdiske militser af med fangerne”.

EU-landene er imidlertid handlingslammede og uenige om alt, herunder også om, hvordan man skal håndtere IS-jihadister med vestligt statsborgerskab.

De kritiserer Trump for at handle forræderisk, men bag kritikken ligger et ønske om, at USA skal rage kastanjerne ud for EU. Igen.

Men det nægter Trump ganske forståeligt. Hans job er at varetage USA’s og ikke EU’s interesser.

Kommentarer