”Jeg er nødt til at kontrollere din tænkemåde” – sagde betjenten …


Hver uge tager 24NYT temperaturen på ytringsfriheden både i og udenfor Danmark. Medlemmer af Trykkefrihedsselskabets ledelse skriver på skift om aktuelle emner, hvor det frie ord er sat på prøve.


 

I starten af januar 2019 blev Harry Miller fra Humberside i England på sin arbejdsplads opsøgt af en politibetjent og irettesat, fordi han havde delt en humoristisk tweet om transkønnede. Millers tweet havde tilladt sig at sætte spørgsmålstegn ved om transkønnede mænd biologisk set også var kvinder og han havde skrevet noget humoristisk baggårdslyrik i retning af: ”Dine bryster er lavet af silikone, din vagina fører ingen steder”.

Hvor langt England har udviklet sig i retning af et autoritært overvågningssamfund med en politisk korrekt politistyrke, der nidkært og vilkårligt slår ned på, hvad den subjektivt opfatter som ”hadforbrydelser” – det illustrerer desværre i al sin gru den ordveksling, der dernæst fulgte mellem Harry Miller og ”community cohesion officer”-  politibetjent Mansoor Gul:

Harry Miller: ”Var nogle af disse tweets kriminelle?”

Politibetjent Gul: ”Nej”

Miller: ”Hvorfor ringer du så til mig?”

Politibetjent Gul: ”Jeg er nødt til at kontrollere din tænkemåde”

Miller: ”Så lad mig lige forstå det her rigtigt. Jeg har ikke begået nogen forbrydelse. Du er politibetjent. Og du siger, at du er nødt til at kontrollere min  – tænkemåde?”

Politibetjent Gul: ”Ja”

Miller: ”Har du nogen idé om, hvad det siger om dig? ’1984’ er sgu en dystopisk roman – ikke en træningsmanual for politiet”.

Men Millers referencer til George Orwells litterære dystopi over fremtidige overvågningssamfund var desværre spildte ord på betjent Gul fra Humberside politi, der gjorde Miller klart at hændelsen ville blive registreret i en politirapport som ”had –hændelse”, selvom ingen forbrydelse var begået og politibetjent Gul advarede Miller mod at fortsætte sine sarkastiske tweets om transkønnede, fordi den slags kritiske tweets overfor transkønnede kunne eskalere hændelsen fra en ikke-forbrydelse til en forbrydelse. Det vil altså sige, at den engelske politibetjent advarede en borger med at ytre sig kritisk om moderne transideologi med den barokke begrundelse at gentagelsen af en ikke-forbrydelse kunne udvikle sig til – en forbrydelse.

LÆS OGSÅ:  ”Kampen om Ytringsfriheden”: Tidens vigtigste bog

Se Harry Millers egen beskrivelse af det groteske forløb med det engelske politi her.

Ugen efter satte en underpolitikommissær ved Humberside politi trumf på og advarede på det skarpeste Miller mod at gentage sine kritiske tweets og politikommissæren kaldte offentligt Miller for ”transfobisk”. Politikommissær Wilson ringede dernæst til Miller og rådede ham til at trække sig tilbage fra offentlig debat. Da Miller protesterede over denne krænkelse af hans ytringsfrihed, udtalte politikommissær Wilson: ”Hvis du ikke kan lide det, kan du jo bare lægge sag an”.

Det gjorde Harry Wilson så også og i starten af februar 2020 fik han medhold af en dommer, der udtrykte en skarp kritik af Humberside politis handlemåde i sagen:

”Der var ikke skyggen af bevis for at fordringshaveren var i fare for at begå en lovovertrædelse. Virkningen kan ikke undervurderes, når politiet dukker op på hans arbejdsplads kun på grund af hans politiske overbevisninger … I dette land har vi aldrig haft en Tjeka, et Gestapo eller et Stasi. Vi har aldrig levet i et orwellsk samfund” – udtalte den engelske dommer.

Det sidste kan man dog have sin tvivl om og mange vil netop hævde, at Harry Miller-sagen netop viser det modsatte. Trods domsafgørelsen er den hellige grav nemlig ikke vel forvaret.

For selv om Harry Miller-sagen endte med en domsafgørelse til fordel for ytringsfriheden og en kritik af det engelske tanke-politi, så opretholder domme stadig de subjektive principper om retsforfølgelse af reelle eller indbildte ”hadforbrydelser”, som det engelske politis handlemåde i hele sagen bygger på.

LÆS OGSÅ:  Dansk teater får lukket facebook-side. Beskyldes for at være racister

Harry Miller-sagen er grotesk og viser os det moderne tankepoliti og en hadefuld og autoritær politisk korrekthed i fuld betændelse – og i Danmark bør vi indstille os på at bekæmpe tilsvarende tiltag. For disse autoritære tendenser kommer også her.

Et par foruroligende sager i Danmark sidste år, synes dog allerede at minde om sammen tendens, som den Miller-sagen afspejler i England. Politiets anholdelse sidste år af de uafhængige journalister Jeppe Juhl og Steen Raaschou for angiveligt at have delt et link til en drabsvideo fra Marokko og anholdelsen i Horsens sidste år af en mand for en angivelig islamkritisk bemærkning på Facebook synes at bære lighedstræk med Miller-sagen i England. Se Lars  Andersens kritiske gennemgang i af disse sager her.

Se også denne reportage fra sagen i Den Korte Avis:

P.S. Ingen danske mainstreammedier – undtagen Kristeligt Dagblad – har skrevet om Harry Miller-sagen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)