Jobbytte: Landmænd skal i køkkenet – kokke skal i marken

I ’Fra Greb til Gaffel’ får kokke- og landbrugselever mulighed for en uge i praktik i hinandens erhverv. Landmændene skal røre i gryderne og anrette sirligt og ikke mindst får de indsigt i, hvordan der arbejdes i et professionelt, økologisk køkken. Modsat kommer kokkeleverne med i marken og oplever, hvordan de økologiske råvarer produceres.

Projektet, der er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug, er et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, erhvervsskolerne samt praktikværterne. Projektet sikrer, at fremtidens landmænd og kokke bliver klædt grundigt på til at håndtere morgendagens fødevarerelaterede udfordringer.

”De foregående år har vi set, at praktikudvekslingen var med til at øge deltagernes indsigt i den økologiske tankegang i landbrug og køkken. Projektet bygger derfor videre på de broer, der er skabt, og praktikken er aktivt med til at øge forståelse mellem kokke- og landbrugselever. Det går op for deltagerne, hvor professionelt og engagerede deres kollegaer i fødevareklyngen arbejder, og det skaber ny viden og ikke mindst respekt erhvervene imellem,” siger markedskonsulent i Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen, der også er projektleder på projektet ’Fra Greb til Gaffel’, og fortsætter:

LÆS OGSÅ:  Snesevis af dyr omkommet – nu er landmand sigtet

”Vi har grundet covid-19 været nødsaget til at nedskalere projektet til færre elever og praktikværter end foregående år. Men projektet bliver gennemført med alle de nødvendige forholdsregler og restriktioner. Og det er jo egentlig ret repræsentativt for erhvervet i disse tider – dyrene skal have mad, og fødevarerne skal endnu produceres”.

Alle de landbrug, der deltager, bliver drevet økologisk, ligesom alle køkkenerne har et økologisk spisemærke.

En unik og faglig stærk oplevelse
Underviser i forretningsudvikling på Dalum Landbrugsskole, Birthe Egdal, er ikke i tvivl om, at der venter de studerende en helt unik og faglig stærk oplevelse:

”Morgendagens landmænd skal med ud på den anden side af stalddøren. Det bliver de nødt til, for fremtidens forbrugere stiller højere og højere krav til fødevarerne. De landbrugselever, der er med i projektet, får en unik mulighed for at få fingeren på pulsen og spotte fremtidens tendenser, samtidigt med, at de bliver bedre rustet til at forstå, hvad der sker inden for fødevareerhvervet i de her år,” siger hun.

På Hotel- og Restaurationsskolen glæder afdelingsleder Søren Haugaard Engel sig til at komme i gang:

”Fra Greb til Gaffel handler essentielt set om bæredygtighed. Projektet søger nemlig at sikre sammenhæng mellem dét, vi spiser, og dét, Danmark kan producere og som er i sæson. Og så er det super repræsentativt for den vej vi vil med vores undervisning, hvor eleverne får teorien koblet med lidt jord under neglene og frisk luft i hovedet. Vi skal altså kunne sammentænke tilberedning og servering med den gode historie om, hvordan råvaren er produceret, og vi skal turde sætte ansigt på producenten. I sidste ende handler det jo om at give de spisende en god madoplevelse. Det er derfor, det her projekt er så vigtigt,” siger Søren Haugaard Engel.

LÆS OGSÅ:  Vådeste efterår giver milliontab - kun få landmænd forsikret

Dalum Landbrugsskole, Bygholm Landbrugsskole, Asmildkloster Landbrugsskole og Hotel- og Restaurantskolen indgår sammen med Landbrug & Fødevarer som samarbejdspartnere i projektet, der er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.