Julen er en hård højtid for mange deleforældre

Julen er børnenes fest, men for mange deleforældre er julen ikke en glædelig tid, fordi de skal undvære deres børn. Ifølge familieterapeut Mette Vestergaard-Knudsen, der netop har skrevet en bog om og til deleforældre, handler det om at skabe nye juletraditioner både med og uden børn.

Det kan være meget hårdt at undvære sine børn juleaften, især de første juleaftener efter en skilsmisse kan være helt forfærdelige.

Sådan siger de deleforældre, familieterapeut Mette Vestergaard-Knudsen har talt med om julen.

”Vi er vant til at juleaften bliver holdt med den tætteste familie, og når vi får børn, så er det vores tur til at bære julefanen og juletraditionerne videre. Når vi så lige pludselig står der som deleforældre oven på en skilsmisse og ikke skal have vores børn denne aften, så brister vores glansbillede af den rigtige jul. Tilbage står man som den lille pige med svovlstikkerne og ser på de andres liv og jul. Det kan være rigtigt hårdt,” siger Mette Vestergaard-Knudsen.

Hun har netop udgivet bogen ”Friuger – livet som deleforældre med og uden børn”, hvor deleforældre også sætter ord på det at holde jul uden sine børn.

”Sorgen over at føle sig splittet i et liv med og uden børn slipper deleforældre aldrig rigtigt helt af med, og en højtid som julen, der jo er hjerternes fest, kan for mange være en hård omgang at komme igennem. Men det handler om at få skabt balance i de to verdener med og uden børn, og især for julen at få skabt nogle nye traditioner med og uden børn,” fastslår Mette Vestergaard-Knudsen.

LÆS OGSÅ:  Stadigt flere kører økonomisk med øjet på speedometeret

Hun er selv deleforælder til en søn på 14 år, som hun var alene med i mange år oven på en skilsmisse.

”Jeg syntes også det var svært, og julen var i en del år ikke speciel hyggelig. Men med tiden fik jeg skabt nye juletraditioner med min søn, når han skulle holde jul med sin far. Så fejrede vi vores egen lille juleaften den 22. december med lækker mad og risengrød og gaver. Og det gør vi faktisk stadig, selvom vi nu er en del af en sammenbragt familie,” siger Mette Vestergaard-Knudsen.

Gode juleråd til deleforældre:

1. Det sværeste, men bedste råd, er at acceptere, at julen, som du kendte den, er slut. Når du har accepteret det vilkår, er det nemmere at forholde sig til at lave nye traditioner.

2. Mange oplever, at deres familie nærmest insisterer på, at man skal holde jul med dem, de år, man ikke har sine børn, så man ikke sidder alene. Men for mange deleforældre, kan det næsten være endnu værre at skulle forholde sig til den klassiske familiejul med andres børn, når man selv er i stor sorg denne dag. Sørg for at meld ud i god tid, hvad DU har lyst til og stå ved det, hvis du hellere vil på en bytur, ligge på sofaen og se netflix eller noget helt tredje.

LÆS OGSÅ:  54-årig dømt for at sex-krænke børn over nettet

3: Alle familier har forskellige juletraditioner – nu er du og dine børn jeres egen familie. Sørg for at skabe jeres egne traditioner – både de år med børn og de år uden. Det betyder alverden, at der er hyggelige ting at glæde sig til hvert år. Både for dig og dine børn.

Om Mette Vestergaard-Knudsen 

Uddannet kandidat i pædagogisk psykologi

Familieterapeut og forfatter til bogen ”Friuger – livet som deleforældre med og uden børn”, som udkom den 3. september og handler om, hvordan man som deleforældre bliver et helt menneske med en halv familie uden at blive ædt op af skyld, sorg og utilstrækkelighed.
Friuger er skrevet om og til deleforældre – om at leve i den splittede verden med børn den ene uge og rødvin, alenetid og afsavn i den næste, bygget op om cases. Friuger har fokus på hvordan man bliver et helt menneske med en halv familie.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)