Kan katte være veganer?

Måske er din kat allergisk over for animalsk protein. Eller måske er du bekymret for dit kæledyrs indvirkning på miljøet. Uanset din grund til at ville flytte din killing til en vegansk kost, hvor godt er den veganske kost enig med en kat? Kan katte være veganer? I denne artikel er det præcis det, vi undersøger. Så læs videre for at finde ud af mere om en kats kost.

Hvad har katte brug for fra deres kost?

Ligesom andre dyr skal katte få en række næringsstoffer fra deres kost. Katte har brug for en stor mængde protein med en moderat mængde “gode fedtstoffer”, som Omega 3 og 6.

Og selvom katte har brug for en vis mængde kulhydrat, har de kun brug for en minimal mængde af denne fødevaregruppe.

Katte har også brug for at få masser af vand fra deres kost. I naturen måtte katte deale med begrænset adgang til rent vand. Så katte kompenserede for dette ved at få deres vandindtag behov fra fødevarer. Kattens krop er stadig klar til dette i dag. På grund af dette har alle de bedste kattefoder et højt fugtindhold, normalt i form af lækker gelé.

Det unikke ved katte er imidlertid, at de ikke selv kan producere specifikke proteiner og aminosyrer, såsom taurin. Hunde og mennesker kan producere taurin i deres kroppe, men katte kan ikke. Du kan kun finde denne essentielle katte aminosyre i kød og mælk, ikke fra nogen plantekilder. Af denne grund skal katte spise en vis mængde kød og er kendt som “obligatoriske kødædere”.

LÆS OGSÅ:  Fantastisk! Kattemor lader sin bedste ven - en hund - lege med sine små killinger

Uden nok taurin kan katte hurtigt udvikle alvorlige øjenproblemer, hvilket fører til blindhed. Taurin-mangelfulde katte kan også udvikle en potentielt dødelig hjertesygdom kendt som dilateret kardiomyopati.

Hvilke vitaminer har katte brug for?

A -vitamin er altafgørende for et sundt immunsystem og et godt syn hos katte. Dette fedtopløselige vitamin, overskydende A-vitamin, opbevares i din kats lever eller fedtvæv frem for at blive tisset ud. På grund af dette kan for meget A -vitamin hurtigt blive giftigt for din kat.

Så er der solskins vitaminet, vitamin D. Dette vitamin hjælper din kats knogler, nerver og muskler med at balancere og lagre calcium og fosfor. Et andet fedtopløseligt vitamin, din kats D-vitaminindtag skal også finjusteres.

Katte har også brug for vitamin B1, B2, B3 og B6, thiamin, riboflavin, niacin og pyridoxin, for at hjælpe med generel metabolisme og hud- og pelssundhed.

Hvilke mineraler har katte brug for?

Jern er et vigtigt mineral for katte. Heldigvis er dette mineral bredt tilgængeligt. Jernmangelanæmi kan få din kat til at føle sig svag og træt.

Calcium er også afgørende for katte. Calcium hjælper med knoglevækst og udvikling og blod og muskelsundhed og nerveimpulsoverførsel. Calcium er også meget vigtigt for drægtige og diegivende katte. En kat med calciummangel kan udvikle rakitis.

Så er der magnesium, som hjælper med væksten af ​​din kats knogler, enzymfunktion og proteinproduktion. Magnesiummangel er utroligt sjælden, med symptomer som generel svaghed og muskelrysten.

LÆS OGSÅ:  Boom i katteforsikringer under corona

Natrium og chlorid er to andre essentielle mineraler. Natrium hjælper med at overføre næringsstoffer til celler og fjerne affaldsstoffer, mens chlorid opretholder en sund alkalibalance i din kats krop. Klorid hjælper også din kats mave med at producere saltsyre, som er nødvendig for at en kat kan fordøje protein. 

Så har katte brug for kød?

Da protein og gelé er så afgørende for katte såvel som taurin, tror du måske, at dette betyder, at katte ikke kan være veganer.

Vegansk kattefoder kan bruge jern og calcium fra visse bælgfrugter, mens magnesium findes i hvedekim, fuldkorn og sojabønner.

Når man siger, at mens katte teknisk set kan fordøje vitaminer, mineraler og proteiner fra plantekilder, kan disse obligatoriske kødædere ikke fordøje planter særlig godt eller effektivt. Plus, katte har brug for at få bestemte aminosyrer, som du kun kan finde i kød.

Men da kæledyrs popularitet stiger, stiger mængden af ​​husdyr også til at fodre dem. Denne tendens har en knock-on effekt på miljøet. Så hvis du bekymrer dig om miljøet lige så meget som du bekymrer dig om din kats sundhed, hvorfor så ikke skifte til kattefoder med insektprotein? Insektbaseret kattemad er en letfordøjelig mulighed med alt det protein, din kat har brug for, beriget med alle nødvendige vitaminer og mineraler i optimale mængder.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)