Kan vestlige demokratier forsvare sig selv?

Vestlige demokratier inkl. Danmark er nødt til at finde ud af, om de er i krig med Rusland eller ej. Sabotagen mod rørledningerne foregår ganske vist i internationalt farvand, men det er meget tæt på dansk territorium, og det er noget, der har at gøre med kritisk europæisk infrastruktur. Spørgsmålet er, hvordan man forsvarer det imod en ydre fjende, som åbenlyst udnytter at operere i spektrummet lige under krig”, siger Lars Bangert Struwe, generalsekretær i den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen, til Berlingske.

”Grænsen må jo gå et sted, og vi er måske lige ved at være der. Skal vi militarisere samfundet – have krigsskibe som beskytter boreplatformene, sætte bevæbnede vagtmandskaber ved kraftværkerne og så videre – eller sige endegyldigt stop?

»Vores svar er enten, at vi ikke gør noget, og så bliver vi ved med at være til grin. Eller også kommer vi med nogle klare udmeldinger om, at nu har I altså overtrådt en rød linje.

Lige nu er der tale om signalgivning fra Rusland. Men sådan opfatter befolkningen den ikke. ’Der er alle mulige mennesker, som bliver bange for, hvad der sker i deres verden. Det skal vi ikke negligere. Det her bringer en utryghed og stiller spørgsmålstegn ved, om de vestlige demokratier overhovedet kan forsvare sig selv. Det er en glidebane og på et eller andet tidspunkt må vi slå den russiske bjørn på næsen – og ikke kun med sanktioner’, siger han”.