Krigen i Ukraine og de store energi- og fødevarekriser har fjernet fokus fra klima og fra at reducere brugen af fossile brændstoffer, fordi mange lande nu er tvunget til at bruge de energikilder, der er til rådighed for at kunne holde gang i økonomien og varme hjem og andre bygninger op, skriver Børsen.
”USA vil ikke forpligte sig juridisk til at erstatte tab og skader, som årtiers brug af kul, olie og gas har påført andre lande, for et ukendt, men enormt beløb uden loft.
Samtidig er der også voksende uenighed blandt de store økonomier om, hvorvidt man overhoveder skal fastholde målet fra 2015 i Paris om at begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt 1,5 grader celsius over den førindustrielle periode. Kina er angiveligt imod, at 1,5 gader skrives ind i sluterklæringen fra topmødet.
Der er tillige dyb uenighed om, hvorvidt enighed om at udfase brugen af kul skal udvides til, at alle fossile brændstoffer udfases. De lande, der er afhængige af kul, vil ikke stå alene, mens olie- og gasproducerende lande er imod en ordlyd med meget firkantede krav i erklæringen”.