KLIMA: Klimalovens varme luft hemmeligholdes

Regeringen hemmeligholder centrale dokumenter om økonomien bag klimaloven, skriver Berlingske. Bag den historiske aftale og nyfundne enighed i klimaspørgsmålet står et afgørende spørgsmål dog ubesvaret: Hvor stor bliver regningen for verdens formentligt mest ambitiøse klimalov?

Der findes ingen kendte udredninger af, hvad det vil koste at gennemføre klimamålet, som ikke kan undgå at kræve enorme investeringer og en historisk stor omlægning af det danske samfund.

Klimaministeren begrunder hemmeligholdelsen af centrale dokumenter om økonomien bag klimaloven med, at der er helt særlige forhold, der gør sig gældende, og at ”væsentlige hensyn til offentlige interesser” betyder, at beregningerne skal holdes hemmelige.

24NYT: Euforien ville ingen ende tage, da de røde partier vedtog Danmarks nye klimalov, som klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder ”verdens måske mest ambitiøse klimalov”.

Når regeringen er nødt til at hemmeligholde centrale dokumenter om økonomien bag klimaloven, skyldes det, at klimaloven ikke er andet en varm luft, for ingen i Danmark ved, hvordan de højtflyvende klimamålsætninger kan realiseres, og hvad det præcist vil koste.

Da klimaloven blev præsenteret, erkendte Dan Jørgensen åbent, at han ikke ved, hvordan man kan indfri de ambitiøse klimamål i regeringens forståelsespapir fra juni 2019.

Politikernes klimaambitioner er tårnhøje, men de tør ikke indrømme, at de ikke har nogen konkrete løsninger på klimaudfordringen. Den pinlige sandhed skal derfor hemmeligholdes, mens politikerne febrilsk leder efter svar.