På COP26-klimatopmødet i Glasgow blev der dannet alliancer og givet ambitiøse løfter om udfasning af fossile brændstoffer, men gabet mellem de ambitiøse løfter og den defensive virkelighed bliver stadig større, skriver cheføkonom Thomas Thygesen i Børsen.
”Problemet er, at politikerne har sat sig selv tre modstridende mål. De vil gerne holde op med at bruge olie, gas og kul, og de vil også gerne undgå, at vælgerne skal betale skyhøje priser for energi. Men de vil ikke bruge de penge, der skal til for at erstatte olie, gas og kul med andre mindre skadelige måder at producere energi på. Og man kan ikke få alle tre ting på en gang.
Men hvis man ikke vil betale for en erstatning, så giver det ingen mening at udstede løfter om, at man vil holde op med at bruge fossile brændstoffer.
Frem til 2010 var vi ellers på vej i den rigtige retning, idet investeringerne i grøn energi steg år efter år. De sidste ti år har der nemlig været en vækst på 0 pct., og det er det store problem. Vi har været gode til at reducere investeringerne i olie og gas – så gode at der er ved at være mangel på skidtet”.