KLIMA: Regeringens klimaløfte er et uhørt spild af penge

Jeg pointerede for nylig, at regeringens 70 pct.-klimaløfte vil koste mindst 842 milliarder kroner og reducere den globale temperaturstigning i år 2100 med en titusindedel grad, skriver Bjørn Lomborg i Berlingske.

70 pct.-klimaløftet er derfor et fantastisk spild af penge ikke kun, fordi det gør overordentligt lidt for så mange penge, men fordi der er så mange andre steder, hvor bare en smule af de 842 milliarder kunne have hjulpet utroligt meget mere.

Alle konkluderer, at klimapolitik er en god investering, men højere klimainvesteringer betyder, at man har råd til mindre uddannelse, sundhed og alle andre goder. En højere bekymring på klima betyder, at man bekymrer sig mindre på alle andre områder.

Regeringen i New Zealand har netop vedtaget at blive klimaneutral i 2050. Men hatten af for at statsminister Jacinda Ardern turde bede om et professionelt omkostningsestimat. Det viser sig, at det vil koste New Zealand 16 pct. af BNP hvert år fra 2050. I alt vil det reducere temperaturen i år 2100 med 0,004 grader. For Danmark ville omkostningen modsvare 256 milliarder årligt.

I det mindste burde Mette Frederiksen bede om en tilsvarende analyse af vores nye klimalov. Den vil med stor sandsynlighed vise, at klimaloven er den dyreste danske lov nogensinde, vil have forsvindende effekt og være et uhørt spild af penge.

Ingen økonomi har nogensinde introduceret klimapolitikker effektivt, fordi politikere elsker at vælge vindere, fremme ineffektive løsninger som elbiler og ødsle statsstøtte på dårligt fungerende teknologier.

Den bedste måde at løse klimaændringer på er innovation, der gør prisen på CO2-fri energi lavere end prisen på fossile brændstoffer.

 

 

Kommentarer