Klumme: Hvem blokerer for dansk praktik-uddannelse i Israel?


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Global Contact arrangerer i samarbejde med Mellemfolkeligt Samarbejde (MS), praktik, udveksling samt frivilligt arbejde i udlandet. Unge danske studerende kan “frit” vælge, hvor de vil hen. Er du f.eks. i gang med sygeplejerskeuddannelsen på Metropol, så kan du f.eks. vælge praktik i Uganda, Ghana, Nepal, Vietnam, Sri-Lanka, Sverige, Norge, Filippinerne, England, Australien eller Palæstina.

En dansk sygeplejerskestuderende ønskede sit praktik-ophold i Israel.

Her satte Dansk Sygeplejeråd (DSR) dog grænsen.

Man kunne og ville ikke sende nogen til Israel, så den unge studerende fik tilbudt Ramallah på Vestbredden i Palæstina.

Det blev der sagt høfligt nej tak til.

Det svæver i luften, hvem det egentlig er, som blokerer for praktik- og studieophold i Israel? Er det Dansk Sygeplejeråd? Er det Mellemfolkeligt Samvirke eller er det Region Hovedstaden?

Ingen har hidtil kunnet give mig et præcist svar. Heller ikke omkring det samme ønske fra en jordmoderstuderende, som også fik afvist praktik i Israel, men ligeledes fik tilbudt praktik i Ramallah. For en sikkerheds skyld kontaktede jeg den israelske ambassade i København. Hvis de fik en henvendelse, så kunne de ikke se noget problem med praktik-pladser på et eller flere israelske hospitaler.

Danmark og Israel har forøvrigt en aftale fra 2007, hvor forskning, innovation og uddannelse indgår.

Den aftale fungerer faktisk godt, men jeg er ikke sikker på, at uddannelsesministeriet er opmærksom på, at der i MS og Global Contact materialet reklameres politisk.

LÆS OGSÅ:  Klumme: AUKUS, EU og CAI

F.eks. står der: “Vælger du at tage din praktik i udlandet, er Palæstina helt oplagt – når du oplever konflikten på tæt hold, vil du udvikle dig både personligt og som sygeplejerske”. Et andet sted fremhæves: “Mellemøsten fylder meget i medierne, men for at komme bag facaden på det spændende område, er du nødt til at opleve det tæt på”.

Et slogan fra MS og Global Action er: “Praktik i hele verden”.

Det gælder dog ikke sygeplejerske-praktik i Israel. Og der gives heller ikke svar på, når det nu er så vigtigt, at “opleve konflikten på tæt hold”, hvorfor konflikten kun kan opleves hos palæstinenserne i Ramallah og ikke hos konfliktens anden part, jøderne i Israel.

I en tid med stigende dæmonisering af staten Israel, kunne det være interessant med et svar på, hvorfor denne obstruktion for danske studerende i relation til Israel ?

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)