Klumme: Hvorfor falder Putins venner ud ad hospitalsvinduerne?


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Vesten spekulerer på, hvad der skal til for at stoppe Putins krig i Ukraine. Man håber på uro og borgerdemonstrationer, gisner om hans helbred og gætter febrilsk på, hvem af hans nærmeste rådgivere der eventuelt kunne styrte ham fra tronen.

Man skyder ham galskab i skoene for overhovedet at have startet krigen og drømmer om, hvordan hans magtarrogance vil koste ham magten og …livet.

Samtidig ironiserer medierne over, hvordan højt placerede mænd ansat af Putin, heriblandt magtfulde ledere af Lukoil, Gazprom og Avantek, på det seneste er afgået ved døden på ”mystisk” vis: faldet ud ad hospitalsvinduer, druknet eller ramt af pludseligt hjerteslag.

Uden at lade denne del blive en del af analysen af, hvad der skal til for at styrte Putin.

For at forstå, hvad der sker i Rusland, kan man ikke ryste på hånden: Putins Rusland er hverken en mafia-stat eller et een-mands diktatur, men en KGB-stat. Blot hedder KGB i dag FSB. Det er rigtigt, at FSB bruger mafien til sit beskidte arbejde, men tag ikke fejl af, hvem der bestemmer.

KGB var og FSB er neo-nationalister, som drømmer om at føre Rusland tilbage til fordums storhed. Det og kun dette forklarer i sig selv angrebet på Ukraine. Glem teatertordenen om NATO og Vesten.

Men FSB/KGB er også myndighederne i Rusland. Med Putin i spidsen er FSB/KGB idag synonym med den russiske stat.

LÆS OGSÅ:  Folk er historieløse

Det er ikke noget tilfælde, at mange af dens seneste tids ofre for udrensninger falder ud ad hospitals-vinduer. Hospitaler er offentlige institutioner, som kontrolleres af myndighederne. Og myndighederne i Rusland idag kontrolleres af FSB.

Det ved alle i Rusland og det budskab, der sendes til dem, som kunne tænke sig at udfordre FSB/KGB er klart: vi ved, hvor I bor.

Hvis det var mafiaen, som stod bag, ville folk blive knaldet ned på åben gade.

Spørgsmålet er så, hvorfor disse udrensninger sker netop nu.

Svaret er ikke, at disse såkaldte fortrolige ”venner” af Putin har kritiseret krigen i Ukraine, men ligger et helt andet sted: FSB er en KGB-stat, hvor Putin sørger for at fordele rovet. Alle Putins fortrolige og han selv er blevet stenrige på at bruge statskontrollerede virksomheder som Gazprom og Lukoil som deres personlige pengeautomater. Vi kender alle Roman Abramovich fra hans Chelsea-tid, men slå selv navne som Igor Sechin, Nikolai Patrushev og Gennady Semchenko op.

Pengene ligger lunt i vestlige bankonti, ofte overført via mafiaen.

Det er der ikke noget nyt i, men i vores sammenhæng, hvor vi spekulerer i hvem der eventuelt kunne tænkes at bøffe Putin, er følgende spørgsmål relevant: hvorfor skulle Putins FSB/KGB-kumpaner kuppe ham, når de stadig tjener tykt på at være ved magten? 

Det nye, som forklarer udrensningerne, er at alle ”ofrene” var magtfulde mænd i statskontrollerede virksomheder, som på en eller anden måde har stødt FSB/KGB på knapperne.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Invasive planter i Danmarks have er noget snavs 

Vestens sanktioner har bevisligt ikke knækket Rusland, som stadig tjener styrtende på salget af gas og olie til alle andre end Vesten. Men de har medført en ændring i forretningsmetoderne.

Nye aftagere kræver nye aftaler og FSB/ KGB er travlt beskæftiget med at få dem på plads. Min teori er, at det, vi ser, er en magtkamp om, hvordan de nye penge skal fordeles mellem ledende medlemmer af de store statslige virksomheder, Putin og FSB/KGB. 

Og den magtkamp har Putin allerede vundet ved at udrense de ledere, som ikke er parat til at makke ret, følge ordrer og give Putin og FSB/KGB deres del.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)