Klumme: Kriminelle familier – et stigende problem


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

I løbet af de seneste par uger er det blevet dokumenteret, at kriminelle storfamilier tilsyneladende trives rigtig godt her i landet.

Forrige uge faldt der hårde domme over en kroatisk familie – en far og mor samt to af deres sønner – for mere end 20 grove hjemmerøverier. Og i sidste uge kunne medierne fortælle, at en anden kroatisk kriminel familie huserer her i landet og holder dansk politi samt domstole travlt beskæftiget.

Det er selvfølgelig Levakovic-familien, jeg tænker på. En af sønnerne – Django Levakovic – blev endnu en gang anholdt for at bryde det indrejseforbud har fået tilbage i 2015 for en række kriminelle forhold – herunder røveri, indbrud og personfarlig kriminalitet. Forbrydelser, der ofte er begået sammen med én eller flere af hans brødre. Og tidligere på ugen kunne vi i retten i Glostrup høre anklageskriftet i den såkaldte Operation Greed–sag, hvor tre brødre med pakistansk baggrund er tiltalt for at have svindlet statskassen for over en halv milliard kroner.

En række af de øvrige tiltalte i sagen er i familierelation med de tre brødre.

Og der er adskillige andre eksempler på kriminelle udenlandske familier, der boltrer sig her i landet. Der var den rumænske familie, der drev et rengøringsfirma, hvor de udnyttede flere landsmænd, der var ansat i firmaet, mens de malkede stats- og kommunekassen for uberettigede offentlige tilskud. Fra de tidligere sager om bandekriminalitet på Nørrebro i København var der de to brødre Store A og Lille A med marokkanske rødder. Også de aktuelle bandekonflikter i flere danske byer, der ofte er koncentreret omkring de udsatte boligområder, hvor der bor mange ikke-vestlige indvandrere, har et stort element af familieklaner over sig. Bandemedlemmerne er brødre, fætre eller onkler til hinanden.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Åbent brev til Nye Borgerlige: Hvad dælen nøler I for? Tiden står ikke stille

 

For ikke så længe siden bragte Berlingske en opsigtsvækkende artikel af Lykke Friis, der er avisens Tysklands-korrespondent i Berlin. Hun kunne fortælle om det stigende problem med mellemøstlige klaner i mange tyske byer, som i bedste mafia-stil kontrollerer de kriminelle markeder i store dele af Tyskland. Min påstand er, at vi efterhånden ser samme udvikling her i Danmark. Det går simpelthen ikke. Og det eneste disse familier og klaner har respekt for, er udvisninger, og det er heldigvis også hvad der sker i et stigende antal tilfælde. Men der skal endnu mere til.

Jeg er med på det gamle ordsprog om, at æblet sjældent falder langt stammen. Vi er ikke ukendte med kriminelle familier i Danmark, hvor en søn følger i sin kriminelle fars fodspor. Men at se hele familier med mor, far og flere børn, der deltager aktivt i forbrydelser, er simpelthen et stigende problem, som vi skal have mere fokus på.

Er der en voksen til stede, fristes man til at spørge…?