Klumme: Skal vi forbyde religiøs hovedbeklædning på arbejdspladser?


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Dette tema kommer op med jævne mellemrum, og der har også været sager fra det private arbejdsmarked. I 2001 blev en muslimsk kvinde bortvist fra Føtex, fordi hun ønskede at bære religiøs hovedbeklædning på arbejde. Hun lagde sag an mod Dansk Supermarked, men tabte den i 2003. Det er således stadfæstet, at den enkelte arbejdsgiver kan bestemme, om de ansatte må bære religiøs hovedbeklædning eller andre synlige religiøse genstande i arbejdstiden.

En række offentlige arbejdspladser som f.eks. DSB og regionerne (dvs. hospitalerne) har deres eget uniforms-kodex, hvor man f.eks. på hospitalerne i hovedstadsregionen skal bære et specielt hvidt tørklæde, hvis man som muslimsk kvinde ønsker at gemme sit hår, mens man er på arbejde. Man må således ikke bære sit eget tørklæde, men skal anvende et af de specielt designede fra regionen.

Jeg har min daglige gang på sygehusene, og jeg må sige, at det fungerer helt uproblematisk med disse tørklæder. På et sygehus er der mange, som bærer hovedbeklædning i sterile eller rene områder, så man er vant til at se folk med håret gemt væk, og det er både mænd og kvinder. Derfor springer det ikke i øjnene, når en muslimsk kvinde bærer et af regionens tørklæder for at gemme sit hår.

Det der tæller er, at den religiøse beklædning ikke skal tage fokus væk fra arbejdsopgaven. På et hospital handler det således om, at patienten skal lytte til personalet og ikke være fokuseret på et tørklæde.

LÆS OGSÅ:  SKRÆMMENDE VIDEO: Muslimske klaner bevæbnet med maskingeværer, lig på åben gade og skudsalver – velkommen til Frankrig!

Der kan være forskellige forhold på forskellige arbejdspladser, men i sidste ende er det den enkelte arbejdsgiver, som udstikker retningslinjerne for personalets uniformering og fremtræden i øvrigt. Jeg vil derfor være ked af, hvis dette skal reguleres ved lov. Den enkelte arbejdsgiver må have friheden til at bestemme for deres egen arbejdsplads.

Jeg har i min tid stødt på personale med blåt hår, piercinger i helt ekstrem grad, synlige tatoveringer og meget andet af den slags. Personalets fremtræden kan på denne måde virke forstyrrende på forholdet mellem patient og personale, og i sådanne tilfælde vil det være relevant at lave regler for personalets udseende/påklædning. Men de nuværende muslimske regions-uniforms-tørklæder lægger man stort set ikke mærke til, og derfor synes jeg, at det er helt i orden.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)