Klumme: Skurken Assange


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Alle kender til non-profitorganisation WikiLeaks, der siden 2006 – i begyndelsen med hjemsted i Sverige – har publiceret hemmelige dokumenter fra nationale og internationale organisationer på nettet, samtidig med at kilderne, de såkaldte whistleblowere, fik tilbudt anonymitet. Også navnet på WikiLeaks’ grundlægger, den 47årige australske journalist Julian Assange, er kendt. Selvom Assange som menneske måske ikke er en spændende person, der kræver omtale, er hans hel- eller halvkriminelle aktiviteter ikke mindst med henblik på begivenhederne omkring den amerikanske whistleblower Chelsea Manning ikke uden principiel interesse.

Forhistorien

Hertil kommer en række begivenheder inden for den sidste måneds tid, men vi skal helt tilbage til året 2010 for at forstå deres baggrund. Siden juli 2010 havde Assange været eftersøgt af de amerikanske myndigheder. De anså ham for at være en trussel imod USAs sikkerhed, da utallige hemmelige dokumenter, som angik USAs krigsførelse i Irak og Afghanistan, var blevet publiceret på WikiLeaks’ hjemmeside. I august samme år skete så det, at de svenske myndigheder udstedte en arrestordre mod Assange i forbindelse med to anklager, den ene for forsøgt, den anden for fuldbyrdet voldtægt af to svenske kvinder, anklager, som Assange afviste. Senere, i 2017, frafaldt de svenske myndigheder anklagerne.

Assange nåede i 2010 at flygte til London, blev eftersøgt af Interpol og meldte sig selv d. 7. december til det engelske politi, Scotland Yard, og blev anholdt. Efter flere mislykkede forsøg på at forhindre en udlevering, blev Assange i februar 2011 dømt til at blive udleveret til Sverige. Han ankede dommen og blev løsladt mod en kaution på flere mio. kr., som en række af hans fans, bl.a. den skrupskøre modedesigner Vivienne Westwood, den socialistiske filminstruktør Ken Loach og den blegnede Baywatch-stjerne Pamela Anderson indsamlede, og opholdt sig herefter på en herregård, Ellingham Hall, i det østlige England. Den væsentligste grund til, at Assange ialt i 18 måneder kæmpede imod udleveringen, var, at han frygtede via Sverige at blive sendt videre til USA, hvor han mente, at han kunne risikere dødsstraf for spionage.

LÆS OGSÅ:  Ikke særlig Jesper Hammer fedt

Asyl i den ecuadorianske ambassade i London

Den 19. juni 2012 blev det kendt, at Assange havde søgt politisk asyl i Ecuadors ambassade i bydelen Knightsbridge i London for at undgå udleveringen til Sverige. Da Scotland Yard samtidigt udstedte en arrestordre mod Assange for hermed at have overtrådt kautionsreglerne fik han d. 16. august diplomatisk asyl i Ecuador. Men han fortsatte dog sit ophold på ambassaden, fordi Storbritanniens udenrigsminister kort efter meddelte, at Scotland Yard ville anholde ham, det øjeblik han forlod ambassadebygningen for herefter at udlevere ham til Sverige. Assange holdt den 19. august samme år en tale på ambassadens balkon til sine tilhængere, der var samlet til en demonstration med skilte med påskrifter som ”Free Assange” og ”USA – hands off Assange!” – og appellerede her til den amerikanske præsident Barack Obama om at få indstillet efterforskningen af WikiLeaks.

Appellen var forgæves, hvilket betød, at Assange måtte forblive på den ecuadorianske ambassade i næsten 2.500 dage. Her blev han sammen med sin kat James installeret i en lille lejlighed på 30 m2, i hvilken hans soveværelse var et tidligere dametoilet, med et enkelt lille vindue forsynet med en rude af mælkeglas og med gardinerne altid trukket for, da – ifølge Assange – ”masser af mennesker i USA ønsker mig død”. Iøvrigt skal Assange, der var kendt for sin arrogance, selvglæde og nedladende opførsel over for kvinder, have været en uhyre besværlig og utaknemlig ”gæst”, der gik rundt på ambassaden kun iført sit undertøj, og som nægtede at gøre rent efter sin kat. Rygterne fortæller, at han skal have skateboarded i korridorerne, spillet larmende musik dag og nat, været ubehøvlet over for personalet og, ifølge den nuværende ecuadorianske indenrigsminister María Paula Romo, have smurt sine egne ekskrementer på væggene.

LÆS OGSÅ:  Penge går op i røg

I begyndelsen havde Assanges tilhængere sørget for, at han fik tilsendt lækre picnickurve fra luksusstormagasinet Harrods, der ligger lige rundt om hjørnet fra ambassaden, men efterhånden vendte flere og flere af hans tilhængere ham ryggen. Ken Loach fortsatte dog med at støtte ham og sendte ham oven i købet en trædemølle, så han kunne få mere motion, men mon ikke Assange fortsatte med sin skateboard blot for at ærgre sine omgivelser? Helt grotesk er det, at Pamela Anderson, der selv antydede en seksuel dimension i forbindelse med tidligere besøg hos Assange, i oktober 2016 mødte op på ambassaden – berettede medierne – med en kurvfuld af vegane sandwiches – lidt omtale er bedre end slet ingen omtale.

Løsladelsen og ny arrest

Men så fandt der i maj 2017 et regeringsskifte sted i Ecuador, og mens landets tidligere antiamerikanske præsident Rafael Correa havde stillet sig beskyttende foran Assange og oven i købet på et senere tidspunkt gjorde ham til ecuadoriansk statsborger, mistede hans efterfølger ved navn Lenín Moreno tålmodigheden og beordrede Assange smidt ud af ambassaden. Og da de amerikanske myndigheder flere gange anmodede om at få ham udleveret, stod Scotland Yard parat og arresterede ham d. 11. april i år inde i selve ambassaden, hvorfra han efter at have gjort modstand blev ført ud i en ventende politibil i håndjern. I begyndelsen af maj måned blev Assange så idømt 50 ugers arrest for i sin tid at have overtrådt kautionsreglerne. Igen mødte hans tilhængere op i retten og råbte efter domsfældelsen i kor: ”Shame on you”, dvs. skam over retten!

LÆS OGSÅ:  Klumme: Fire engelske og en skotsk særling, der satte deres varige præg på Mellemøsten – del II

Endnu en skurk: Chelsea Manning

Nu forventer USA naturligvis, at Julian Assange udleveres efter at have afsonet sin straf i England. Har De medlidenhed med ham? Det er der absolut ingen grund til. Som chef for WikiLeaks offentliggjorde han i 2010 titusindvis af strengt fortrolige dokumenter om USAs krigsførelse i Mellemøsten, som den amerikanske soldat og militæranalytiker Chelsea Manning havde lækket til WikiLeaks. Hermed udsatte den transkønnede Manning, der frem til 2010 hed Bradley til fornavn, ikke blot sit hjemlands militære personale, men også en række NSA- og CIA-agenter for livsfare. Anklagen mod Manning lød da også på 22 forbrydelser, heriblandt spionage, videregivelse af nationale militærinformationer og hjælp til fjenden.

Vi har kort og godt med en gemen spion og landsforræder at gøre, der d. 21. august 2013 blev idømt 35 års fængsel. På skandaløs vis – men kan det undre? – benådede Barack Obama få dage inden han fratrådte som præsident Chelsea Manning, der blev løsladt den 17. maj 2017. En uforståelig og provokerende beslutning. Kan det iøvrigt undre, at den venstreliberale britiske avis The Guardian allerede i 2015 ansatte Manning som debattør og klummeskriver? Endnu en provokation!

Gudskelov er der skiftet gear i amerikansk politik, så mon ikke Julian Assange idømmes den straf, han fortjener, som medvirkende til landsforræderi? Og uden benådning. Og så har iøvrigt de svenske anklagemyndigheder netop meddelt, at de vil genrejse de tidligere anklager mod ham. Lad retfærdigheden ske fyldest!

Faktisk har de svenske anklagemyndigheder her d. 20. maj udstedt en arrestordre.

OBS: Læs og del gerne klummen fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)