Klumme: Taber demokratiet?


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Den europæiske politiske elite er hundeangst ved udsigten til at partier som AFD, Front National, FPö, Lega, Femstjernebevægelsen og andre vil rydde bordet ved Europaparlamentsvalget i 2019. Legitim indvandrings- og EU-kritik risikerer at blive ofret i EU-elitens kamp for at få Facebook og Twitter til at være de etablerede partiers forlængede arm i den kommende valgkamp.

Situationen er den, at de etablerede partipolitikeres besværgelser om at visse oplysninger er ”forræderisk propaganda”, som franske præsident Macron eksempelvis har udtrykt det, ikke længere er tilstrækkelige til, at de europæiske borgere nødvendigvis tilsidesætter oplysningerne.

Derfor synes næste skridt fysisk at fjerne de uønskede historier.

Det er EU’s adfærdskodeks om onlineadfærd med SoMe-giganterne udtryk for, ligesom de tyske gigantbøder allerede de facto har indskrænket ytringsfriheden for bl.a. parlamentarikere fra AFD.

Hvis de EU-begejstrede partier ikke kan vinde Europaparlamentsvalget i 2019 uden brug af beskidte tricks, så er det disse partier, der er godt på vej til at lægge demokratiet i graven, ikke de partier eller organisationer, der måtte bidrage med de uønskede historier.

Falske historier skal selvfølgelig kules ned – ikke gennem udliciteret censur foretaget af Facebooks løsarbejdere – men via solid journalistisk gendrivelse. Hvis man først taber tilliden til argumentets kraft og i stedet overlader det til nettets mørkemænd at sortere i sandt og falsk, så har demokratiet først for alvor tabt.