Klumme: Til venstre for Bernie Sanders – Alexandria Ocasio-Cortez


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Den 28-årige tidligere bartender Alexandria Ocasio-Cortez, født i New York City og med puertoricanske rødder, kalder sig selv for “en demokratisk socialist” og har siden denne sommer domineret de amerikanske liberale medier, ikke mindst de aftenlige såkaldte “talk shows” både pga. et provokerende valgprogram, idet hun er opstillet til efterårets kongresvalg, og fordi dette program har afløret en chokerende politisk demagogi og uvidenhed.

Cortez har i flere år ikke gjort sig særligt bemærket som politisk aktivist. Men d. 26. juni i år vandt hun i New Yorks 14. valgkreds det demokratiske partis nominering som kandidat til Repræsentanternes Hus forud for kongresvalget og besejrede overraskende partiveteranen Joseph Crowley. Hun blev understøttet af en række radikale organisationer og interessegrupper som f.eks. Black Lives Matter, Democracy for America og MoveOn.org. Sidstnævnte organisation, der bl.a. støttes økonomisk af den blakkede amerikansk-ungarske børsspekulant og milliardær George Soros, er bl.a. kendt for at have sammenlignet den tidligere amerikanske præsident George W. Bush med Adolf Hitler.

På Cortez’ valgprogram findes krav om en kraftig reduktion af det amerikanske forsvar, indførelsen af et statsligt sundhedsvæsen – et krav som også Bernie Sanders, der forsøgte at blive demokraternes præsidentkandidat ved valget i 2016, fremsatte – en mindsteløn på 10 dollars i timen for alle og en afskaffelse af immigrationsmyndighederne – USA skal nemlig være åben for alverden! Programmet præsenteredes tildels i tv-udsendelsen The Daily Show med værten Trevor Noah, der viste sig at være ligeså uvidende som hans gæst og derfor ikke stillede et eneste kritisk spørgsmål til hendes påstande fremført med store armbevægelser og rullende øjne, men ofte med usikker stemme og skrå blikke ned på et skjult manuskript.

Således påstod Cortez, at 40% af alle amerikanere, eller ialt 200 mio., har en årlig indtægt på under 20.000 dollars. Hun må have overset, at hvis 200 mio. svarer til 40% af befolkningen, måtte dette betyde, at USA har 500 mio. indbyggere! Regnestykket går ikke op, men dette opdagede den ubegavede Trevor Noah ikke – han havde altfor travlt med at tilkaste Cortez beundrende blikke.

Med dramatisk stemme understregede Cortez endvidere i samme udsendelse, hvor vigtigt det er at omprioritere statens udgifter. Jeg tillader mig at gengive hendes ord på engelsk for at demonstrere, hvor ulogisk og usammenhængende hun argumenterer: “Just last year we gave the military a $700 billion budget increase, which they didn’t even ask for. They’re, like, ‘we don’t want another fighter jet!’ They’re, like, ‘don’t give us another nuclear bomb,’ you know?” Her har Cortez igen demonstreret sin dumhed og uvidenhed – eller er det manipulation – idet det amerikanske forsvar i flere år har haft et budget på netop 700 mia. dollars. Og sådan fortsatte interviewet med en stadigt mere teatralsk Cortez.

Det er klart, at for alle ikke-venstrevredne medier er Cortez’ optræden en lækkerbidsken. Det er nærmest blevet en selskabsleg at påvise fejl i hendes påstande. Men nu har det nærmest liberale dagblad Washington Post også begyndt at kontrollere hendes mange hårrejsende påstande og henviser d. 10. august i år til en udtalelse i programmet Firing Line i det offentlige fjernsyn, PBS, d. 13. juli, hvor Cortez påstod, at ”arbejdsløsheden er lav, fordi alle har to jobs” og “arbejdsløsheden er lav, fordi mennesker arbejder 60, 70, 80 timer om ugen og næppe har mad nok til deres familie.”

Washington Posts journalist Glenn Kessler betegner påstandene som ”poppycock”, dvs. sludder og vrøvl. Den officielle statistik viser nemlig, at procentdelen af mennesker, der har to jobs, faktisk er faldet gennem de sidste ti år og har været på ca. 5% siden 2010. Derfor er påstanden om, at “alle” har to jobs netop sludder og vrøvl! Endvidere peger Kessler på, at 58% af de mennesker, der har to jobs, har et fuldtidsjob og et deltidsjob, og at kun 6% har to fuldtidsjobs, hvilket afkræfter påstanden om, at mennesker arbejder “60, 70, 80 timer om ugen”. Ifølge statistikken har privatansatte derimod i årevis haft en arbejdsuge på lidt under 35 timer.

Endvidere har Cortez for nylig udtalt, at “den højere middelstand ikke længere findes i USA”. Om dette skriver Kessler, at ikke blot eksisterer den højere middelstand i bedste velgående, men den er faktisk vokset siden 1979 fra 12.9% af befolkningen til 29.4% i 2014. I de seneste år er middelstanden ganske vist “skrumpet en smule”, men dette skyldes simpelthen en økonomisk mobilitet opad. Denne oplysning er faktisk indirekte en cadeau til præsident Trumps økonomiske politik, hvilket Kessler givetvis ikke har haft i sinde.

Kessler afviser endnu en række af Cortez’ påstande og beskylder hende for manglende forståelse for “politiske nuancer”. Dette turde være en underdrivelse, så det batter. Jeg beder denne klummes læsere om at finde frem til Alexandria Ocasio-Cortez på YouTube og dernæst vælge programmet: www.realclearpolitics.com/video/2018/07/27/daily_show_ og så klikke på: ‘Daily Show’ Host Trevor Noah to Alexandria Ocasio-Cortez: How Will You Pay For Your Agenda?

Man får næsten lyst til at kalde gamle Bernie Sanders for sympatisk – men også kun næsten! Alligevel ville Alexandria Ocasio-Cortez være en endnu større katastrofe, men mon ikke de amerikanske vælgere gennemskuer hende?