Klumme: Venstres Newspeak


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

”Jeg er meget ked af, at vi har introduceret ordet ghetto. Det er et stigmatiserende ord”, sagde Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre. Han og hans partifæller ser gerne, at danskerne bruger en mere politisk korrekt betegnelse.

George Orwell opfandt ordet Newspeak (nysprog) i fremtidsromanen “1984”. Hovedpersonen er ansat i Ministeriet for Sandhed, hvor hans arbejde består i at forfalske historien. Hensigten er at ændre og regulere borgernes tanker gennem manipulation af sproget. Alle negative udtryk og associationer er fjernet, så der til sidst kun findes positive ord. Formålet var at udslette ordenes egentlige betydning, indtil ingen længere kunne beskrive verden meningsfyldt, og almindelige mennesker ville ophøre med at tænke og bare reproducere løgne. I Newspeak hed det hemmelige politi, der stod for tortur og bortførelser, således Ministry of Love og politiske fangelejre hed joy camps.

Kampen om vælgerne afgøres af ord

Politikerne vil ikke bare have vælgernes stemmer. De vil også styre, hvad vælgerne tænker. En af de mest effektive måder at gøre det på er igennem sproget. Den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen har sagt, at den vigtigste kamp om danskernes holdning skal udkæmpes på ord, ikke love, og at det afgørende er, hvem der får held til at sætte dagsordenen i værdidebatten. Det er en kamp om tanker. Den, der styrer sproget, styrer folket. Det er derfor, det politisk korrekte magtelite er så forhippet på, at der er ord, vi skal undgå, f. eks. muslimske voldtægtsmænd eller ghetto.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Endelig en amerikansk præsident der tør

Politisk styring af sproget

Newspeak handler om, at man med ordvalget giver folk den ønskede indstilling til det emne, der er tale om. Politikerne er derfor meget bevidste om at bruge de rigtige udtryk for at få befolkningen med sig i en sag. Der findes mange eksempler på politisk styring af vælgernes tænkemåde gennem sproget. F. eks. har en række offentlige myndigheder gennem tiden skiftet navn, så den funktion, de udøver, får en mere positiv klang. Direktoratet for Fængselsvæsenet er således blevet til Kriminalforsorgen, Udlændingestyrelsen til Udlændingeservice og Dansk Agrokemisk Forening til Dansk Planteværn. Siden 2010 har en landbrugsorganisation, der bekæmper grønne tiltag, heddet Bæredygtigt Landbrug. Også en række offentlige ydelser har skiftet navn. Fattighjælp blev til bistandshjælp, inden det skiftede navn til kontanthjælp, og flygtningeydelse blev til starthjælp. Senest har Løkke kaldt kontanthjælpsloftet for en udstrakt hånd til de arbejdsløse.

Da regeringen med Helhedsplanen ville reducere SU’en med 20 pct., sagde uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs, at “med omlægningen får vi et mere robust SU-system”, selv om øvelsen lød som en nedskæring, besparelse og forringelse af SU’en. Besparelsen blev beskrevet som en frigivelse: “Regeringens udspil til en omlægning af SU-systemet frigiver 3,3 mia. kr.” Frigivelse lyder noget pænere og mere positivt end besparelse eller nedskæring.

Og så er der velfærd, som ikke længere betegner borgernes trivsel, men indikerer derimod, i hvor høj grad borgerne har adgang til skatteyderbetalte, offentlige ydelser. I politikernes Newspeak er øget velfærd lig med øgede offentlige udgifter, selv om øgede offentlige udgifter oftest betyder mindre trivsel for de fleste borgere.

LÆS OGSÅ:  Domstolenes forhold til frihedsrettigheder

Tyveri camoufleret som berigelse

Det er også Newspeak af værste skuffe at kalde en institution, der opkræver penge fra borgerne, for SKAT. Man kalder SKAT for det samme, de fleste ellers kun kalder ægtefællen og børnene, eller for noget, man finder i en sørøverkiste på havets bund, og opfinder endda hyggebegrebet skattefar. Det er tyveri ved hjælp af hjernevask, fordi politikerne narrer folk til at tro, at der er tale om en hyggelig, kærlig og berigende transaktion. Og SKATs anden betydning, skattekiste, er det modsatte af, hvad man får fra SKAT. Mens en skattekiste lover spænding og rigdom, gør SKAT borgeren fattigere.

Paradiskvarter?

I Norge har den politisk korrekte magtelite afskaffet betegnelsen indianer. Ifølge nordmændene stigmatiserer og nedværdiger ordet Amerikas oprindelige befolkning, som nu kaldes urbefolkning i officielt, norsk sprogbrug.

I Danmark er Venstre på jagt efter en politisk korrekt betegnelse, der kan erstatte det stigmatiserende ord ghetto. Det er hul i hovedet. Problemerne forsvinder ikke, fordi man nedlægger forbud mod at nævne dem eller finder på nye smarte betegnelser. Mjølnerparken er en ghetto og forbliver en ghetto, uanset hvad Venstres spindoktorer måtte finde på.

 

 

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)