Husker du Danmarks indsats mod salmonella?


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Af Jan Joensen, M.Sc. Ph.D.

Klummeskribent, Jan Joensen M.Sc. Ph.D., skriver om videnskab for 24NYT.

I starten af 90’erne var der så meget salmonella i dansk kyllingekød, op til 30%, at dagligvarekæder valgte  producenterne fra. Der blev diskuteret og aftalt en indsats og salmonella blev betegnet som en urenhed man kun havde i de varme landes kyllingeprodukter (i denne artikel starter ”de varme lande” ved grænsen til Tyskland).

I 2008 blev sejren udråbt og dansk kyllingekød var helt frit for salmonella. I dag taler man ikke så meget om det, og de seneste år er der dog kun registreret salmonella i 1-2% af danske kyllingebesætninger1.

Det er nærliggende at drage paralleller fra nyhedsstrømmen og diskussionerne fra dengang til overskrifterne i dag.

Bakterierne salmonella og stafylokokker er videnskabeligt set meget forskellige men, hvis man er syg med feber er det lidt… potato – tomato, hvilken mikroorganisme man er syg af.

Man vil bare gerne blive rask igen. Salmonella og stafylokokker er altid omkring os. De kan være farlige begge to, hvis der er mange af dem og hvis man er svækket, gammel eller syg. Salmonella og stafylokokker behandles med antibiotika, men mikroorganismer tager det som en boot camp at blive udsat for antibiotika

De allerfleste celler dør, men nogen enkelte tilpasser sig. Generelt fordi generationstiden er kort og fordi der er mange af dem, kan de udvikle sig over relativt kort tid. Forskellige mikroorganismer bruger fra 20 minutter til nogle få timer, fra at være baby til at blive forælder og hvis mikroorganismer trives kan de blive til hundredevis af millioner individer på meget lidt plads.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Myten om Danmark som et digitalt foregangsland

Salmonella sp. multiresistente stammer har været kortlagt og undersøgt siden 80’erne2. Staphylococcus aureus udviklede i begyndelsen af 60’erne en resistent stamme som man kalder MRSA3.

Årligt registreres der ca. 1.000 sygemeldinger forårsaget af Salmonella i Danmark, men tallet er reelt meget højere, idet ikke alle går til lægen med deres symptomer4. I USA er Salmonella skyld i 1,2 mio. sygemeldinger, 23.000 hospitalsindlæggelser, 450 dødsfald årligt.

Af de 1,2 mio. sygemeldinger skyldes ca. 6.200 af dem multi-antibiotika-resistente varianter5. Staphylococcus aureus er almindelig på huden og er normalt ikke skyld i infektioner. Antallet af registrerede MRSA infektioner i Danmark er stigende og er rundet 2.000 pr. år. Det er dog kun svækkede og udsatte patienter der mærker til at være smittet. Fra 2009 til 2013 er 27 dødsfald registreret i Danmark, heraf 3 med MRSA overført fra svin6.

Pointen er at samfundet har været stillet overfor problemstilingen før. Resistente mikrobielle stammer skal vi forholde os til over én kam, og dét bør tage spaltepladsen i medierne.

At der er forlydender om obstruktion i udarbejdelsen af en handlingsplan mod MRSA, er i og for sig trivielt og smager af skandalepresse.

Indlæg og debatter har været farvet af nyhedspotentialet, i og med at dagspressen først nu behandler emnet og mere farvet af de potentielle handelsfordele, der ligger i, at være det land der ikke har MRSA i sine besætninger. MRSA – det er noget de har i fødevarerne i de varme lande.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Danske megatrends (2020)

Jan Joensen, som er  M.Sc. Ph.D., har fokuseret sin forskning på molekylære processer i planter. Jan har bl.a. undervist på Københavns Universitet og bidraget med artikler i ansete internationale tidsskrifter. Jan Joensen arbejder i dag som laboratoriekoordinator på Danmarks Tekniske Universitet.

Del gerne artikler og indlæg fra 24NYT på facebook eller kommenter i feltet nedenfor.

Kilder:

1. kontrol for salmonella og campylobacter i dansk og importeret fersk kød, fødevarestyrelsen

2. Importance of host factors in human salmonellosis caused by multiresistant strains of Salmonella. J Infect Dis. 1984 Jun;149(6):878-83. [PubMed]

3. Chambers HF. The Changing Epidemiology of Staphylococcus aureus. Emerging Infect Dis. 2001;7:178-82. [PubMed]

4. Salmonella. Fødevarestyrelsen

5. Estimated Incidence of Antimicrobial Drug–Resistant Nontyphoidal Salmonella Infections, United States, 2004–2012. Emerging Infectious Diseases. Volume 23, Number 1—January 2017.

6. Fakta om MRSA og MRSA 398. Statens Serum Institut.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)