København får klø af østeuropa: Her den bedste EU-hovedstad at være bilejer i

Høje priser på biler, forsikring, benzin og parkering betyder, at København ikke er i nærheden af toppen i ny undersøgelse om, hvilken EU-hovedstad der er bedst at være bilejer i. Den bulgarske hovedstad Sofia er undersøgelsens duks.

Ifølge en ny undersøgelse, udarbejdet af Mikonomi.dk, kan København ikke hamle op med de østeuropæiske EU-hovedstæder, når det gælder bil-, forsikrings-, benzin- og parkeringspriser. Desuden kan det konkluderes, at der er en klar sammenhæng mellem høj indkomst og høje priser. Undersøgelsen tager udgangspunkt i alle EU-hovedstæder, eksklusiv Valletta og Nicosia grundet manglende data.

Enorme forskelle på bilpriser: 92.700 kr. skiller top og bund

I undersøgelsen er prisen på den billigst tilgængelige Skoda Octavia fra 2018 blandt andet blevet sammenlignet, idet det er en af de mest populære biler i EU ifølge autocar.co.uk. Resultatet viser, at København er den dyreste hovedstad at erhverve sig bilen i med en forskel på hele 22.000 kr. til den næstdyreste, Amsterdam.

Den billigste hovedstad at købe bilen i er Ljubljana, hvor man maksimalt behøver at komme af med 104.300 kr. Det er 92.700 kr. billigere end i København, hvor bilen starter fra 197.000 kr.

“Det overrasker mig overhovedet ikke, at der er så stor forskel på bilpriserne. Danmark har jo en af de højeste registreringsafgifter på biler i verden, og mange EU-lande har slet ikke en registreringsafgift,” forklarer Torben Lund Kudsk, Afdelingschef i Økonomisk Politisk Sekretariat hos FDM. Han fortsætter, “det er en fordel for de østeuropæiske EU-lande, at flere har råd til en bil. Grundet lavere indkomster, er priserne derfor også lavere i disse lande.”

Sofia er EU’s bedste hovedstad at være bilejer i

LÆS OGSÅ:  Trods rykkere og bøder: Flere tusinde bilister dropper syn

I toppen af undersøgelsen finder man den bulgarske hovedstad Sofia, som kan prale af at have EU’s laveste benzinpriser. Desuden er priserne på bil og bilforsikring blandt de laveste i undersøgelsen. Bilen skal kun koste 112.400 kr., og den kan forsikres for kun 60 kr. om måneden.

Selvom medianindkomsten i Bulgarien er en af de laveste blandt EU-landene, klarer Sofia sig så godt i de andre kategorier, at det ikke er betydeligt for resultatet. Blandt andet sker der færre end 2,5 færdselsuheld pr. 1000. personbil i hovedstaden – en kategori hvori København vinder med kun 1,2 uheld.

Resultaterne viser endvidere, at en høj medianindkomst betyder højere priser. Luxembourg, Danmark og Sverige topper listen for højeste medianindkomst blandt EU-lande, og i de respektive hovedstæder finder man også nogle af de højeste bil- og forsikringspriser.